Dagsnotering för Kalle Anka: 325 kronor

Kalmar Artikeln publicerades
En dyrgrip värd att lägga i bankfacket? Knappast. Serieexperter råder den som vill tjäna pengar på den unika Kalmar-Kalle Ankan att sälja omgående om någon vill ge några hundralappar.
En dyrgrip värd att lägga i bankfacket? Knappast. Serieexperter råder den som vill tjäna pengar på den unika Kalmar-Kalle Ankan att sälja omgående om någon vill ge några hundralappar.

Den som var lycklig att komma över ett nummer av Kalle Anka från förra veckan har redan gjort en riktigt bra affär. Tidningen med Kalle och Knattarnas besök i Kalmar säljs nu för 325 kronor på auktionssajter. I butik kostade den 38 kronor.

På auktionssajten Tradera säljer ett tiotal personer Kalletidningar med den eftertraktade Kalmarserien. Budgivningen har gått lite olika. Men 295 kronor är toppnoteringen hittills på den sajten.

De tidningar som skickades till Kalmar var bokade långt i förväg och i stort sett nådde inte en enda tidning ut direkt till konsument. Under tisdagen var det ett antal Kalmarbor som med allt mer tilltagande panik sprang runt bland försäljningsställena för att försöka få fatt i ett av de åtråvärda bladen.

När det misslyckades vände sig många till vänner och bekanta i andra delar av landet. Och de totalt 30 000 Kalletidningar som skickats ut i Sverige tog slut på nolltid. Många för att med vidare transport hamna i Kalmar.

Och en vecka gamla läggs tidningarna nu ut på auktionssidor.

En Kalmarbo sålde sin tidning till högstbjudande för att kunna skänka pengar till välgörande ändamål. Auktionen gick mycket snabbt uppåt och landade till slut på 325 kronor. Ägaren behöll 40 kronor för egen del, självkostnadspris och resten går till en hjälporganisation.

Att det finns mycket pengar i gamla serietidningar är ingen nyhet. Kalle Ankas första nummer i Sverige från 1948 värderas till 150 000 kronor.

Men det är helt unikt att en tidnings värde nästan tiodubblas på mindre än en vecka.

Är det dags att låsa in Kalle Ankan i kassaskåpet om man varit lycklig att komma över ett exempel från förra veckan? Kanske en riktig pensionförsäkring?

Knappast, enligt en av Sveriges främsta serietidningsexperter, Thomas Eliasson från Seriesam i Lund.

– Får du ett bud på 300 kronor på en tidning som är en vecka gammal ska du sälja direkt, om du vill tjäna pengar, säger han.

– Tidningar av den typen, vars attraktionsvärde är att de handlar om ett geografiskt område ökar aldrig i värde. Det ges ut alldeles för många och många kommer att sparas.

Det är faktiskt inte första gången som Kalle Anka gett ut ett specialnummer med en historia som utspelar sig i Småland, säger Thomas Eliasson.

I nummer 1 från 1959 hade den legendariske tecknaren Carl Barks en serie med motiv från Småland.

– Den tidningen betalas inte många kronor extra idag.