Det gäller att se det oväntade

Kalmar Artikeln publicerades

Hur sammanfattar man 20 år av arbetsglädje? Det är så klart omöjligt, men jag vill dela med mig av några små minnen.

Min första dag på lokalredaktionen i Mönsterås, för så många somrar sedan, hade jag blivit tillsagd att ringa polisen. När de lyfte luren sa de att stationen stänger för sommaren i dag. Jaha, sa jag och la på luren. Utan att skriva.

Det misstaget gjorde jag aldrig om.

En annan gång ringde Energimyndigheten och skulle stämma oss för att jag sänkt deras växel. Jag hade avslöjat att de pekat ut Ölands alvar som en lämplig plats för 500 vindkraft.

Ur blåssynpunkt var det naturligtvis så, men ni kan knappt ana hur många naturvänner som hörde av sig när denna nyhet spred sig runt världen.

De stämde oss aldrig, men två projektledare fick avbryta sin semester.

Alla goda ting är tre, och mitt sista minne handlar inte om något jag själv skrev. Reportrarna Agneta Adeen och Ulf Carlsson granskade landshövdingen under min tid som nyhetschef.

De kunde inte hitta några felaktigheter. Lite trist, tycker ju vi tidningsmänniskor.

Men det fanns en annan sak: Landshövdingen hade bjudit kungen på en av Systembolagets absolut billigaste vinare.

Vi publicerade bara namnet på vinet i papperstidningen, och så fort jag satte mig på morgonen ringde lite piggare andratidningen från Stockholm och ville veta vad det var för ett vin. Sedan följde de andra i ett pärlband. Det här slog an en sträng. Resursstarka medier kallade in sina vinexperter för att göra ett omdöme!

Snart rullades resultatet av den misslyckade granskningen av landshövdingen ut och blev en världsnyhet. Så det kan bli.

Så tricket är, som Agneta alltid brukade säga, att titta runt hörn och alltid söka det oväntade.

Det har jag försökt göra.

Jag tittade i arkivet och noterade att jag skrivit 1 027 artiklar, stora som små, det senaste året. Jag har inte alltid tittat runt hörnet, men jag har nästan alltid försökt.

Det här är de sista bokstäverna jag skriver i den sista Östra Småland. Jag kommer sakna alla er läsare mer än ni förstår, även ni som varit arga och skällt när jag skrivit så där.

Nu öppnar sig ett nytt kapitel, en ny dag, i allas vår liv. Jag säger tack och bock!