Det har inte blivit någon grekisk kyrka i Kalmar

Norra kyrkogården Artikeln publicerades
Redan 2016 berättade Christos Letsios och Maria Kehagia om planerna för att göra om kapellet på Norra kyrkogården till kyrka för grekisk ortodoxa församlingen. Men fortfarande har man inte fått flytta in.
Foto: Mats Holmertz
Redan 2016 berättade Christos Letsios och Maria Kehagia om planerna för att göra om kapellet på Norra kyrkogården till kyrka för grekisk ortodoxa församlingen. Men fortfarande har man inte fått flytta in.

Det har inte blivit någon fast lokal för den grekisk-ortodoxa församlingen i Kalmar, trots att Svenska kyrkan i fyra år lovat att hjälpa till. Grekerna i Kalmar är mycket besvikna.

– Det är mycket trist, säger Maria Kehagia, aktiv i församlingen. Vi är besvikna.

För tre år sedan blev den livaktiga grekisk-ortodoxa församlingen i Kalmar lovade tak över huvudet av Svenska kyrkan. Man skulle få disponera det lilla kapellet på Norra kyrkogårdens södra del. Det ligger vid Galggatan, mitt emot det som tidigare var Liljas bilhall.

Det lilla kapellet ritades av Kalmars kände stadsarkitekt J Fred Olsson.

Kalmars kyrkoherde Peter Wänehag menade 2016 att det vore väldigt kul om kapellet fick en användning. Han talade om projektering och ombyggnad.

Men inget har hänt.

Den grekiska församlingen i Kalmar har många medlemmar och stor verksamhet. Man har en egen präst i Christos Letsios, som studerat till präst på äldre dar.

– Den grekiska krisen gjorde att det kom ännu fler greker till Kalmar, berättar Maria Kehagia. Många som varit här tidigare och sedan åkt tillbaka till Grekland återvände.

– Det handlar väldigt mycket om begravningar, men också om dop. De greker som kommit upp i åren, vill väldigt gärna begravas enligt sin egen religion.

Idag används Skogssalen på Norra kyrkogården, som är en lokal som nyttjas för såväl borgerliga begravningar och av dem som har en annan religiös tro än svenska kyrkan.

– Men det fungerar inte bra, säger Maria Kehagia. Det är mycket att släpa fram och tillbaka. En medlem har till och med tagit hem en dopfunt från Grekland som flögs till Sverige.

Peter Wänehag säger att han idag inte kan ge något datum för när grekiska församlingen får komma in i kapellet.

– Vi har idag en stor mängd projekt på gång inom vår församling och vi måste prioritera. Vi har redan gjort en del jobb i kapellet, bland annat satt in en nödutgång och dragit in vatten och avlopp.

– Vi vet att grekiska församlingen är på hugget. Men för tillfället kan arbetet med att färdigställa kapellet för dem inte vara en primär uppgift för oss.

Flera stora arbeten pågår just nu på Norra kyrkogården och sedan väntar den knepiga Birgittakyrkan, där en mängd arkitektoniska hänsyn måste tas vid renoveringen. Kalkylen för renoveringen är fem miljoner kronor.