Djurängens förskola fixade egen prideparad

Kalmar Artikeln publicerades
Förutom att pyssla och gå parad har barnen på Djurängens förskola fått prata om hur olika människor är och vikten av att respektera varandra oavsett förutsättningar.
Foto: Anton Hansson
Förutom att pyssla och gå parad har barnen på Djurängens förskola fått prata om hur olika människor är och vikten av att respektera varandra oavsett förutsättningar.

Regnbågsflaggor, ansiktsmålningar och sånger när de allra minsta firade att alla är olika.

Djurängens förskola blev regnbågsfärgad under torsdagsmorgonen när man anordnade sin egen miniversion av en prideparad. Barnen gick i led, höll varandra i händerna och viftade regnbågsflaggor som de gjort själva.

Paraden är kulmen på en pride-orienterad vecka på förskolan. Barnen har jobbat med att rita, måla alltmedan fokus har varit på att alla människor är olika.

– Vi har inte pratat om sexualitet med barnen. Istället har vi fokuserat på att lyfta fram hur alla människor är olika, pratat om hur det är att vara kompis och vikten av att respektera varandra, säger Hanna Wallin som är förskollärare på Djurängens förskola.

Alva Lindell, 5 år, tyckte det var roligt att pyssla. Hon tyckte om att göra regnbågsflaggor. hennes favoritfärger är röd, rosa och lila, berättar hon.

Förskolan Djurängen tillsammans med Ljusstaden och Smedby var först ut i kommunen att HBTQ-certifieras i december 2017.

– Det är barnhälsan som har certifierats av RFSL, sen får våra pedagoger utbildning från en handlingsplan. Kunskapen har ökat och vi har blivit mer medvetna om vad man bör tänka på. Bemötandet är viktigaste, säger Lena Drottman, biträdande förskolechef och specialpedagog.