Dömde Syrienkrigaren anhållen för ny attack

Borgholm/Emmaboda Artikeln publicerades
26-åringen hotade i Boda Glasbruk att döda en kristen man på grund av dennes tro. Nu har han gripits på nytt, misstänkt för att ha misshandlat och hotat en tonårig pojke på Öland. Bilden är tagen i krigets Syrien.
Foto:Polisens förundersökning
26-åringen hotade i Boda Glasbruk att döda en kristen man på grund av dennes tro. Nu har han gripits på nytt, misstänkt för att ha misshandlat och hotat en tonårig pojke på Öland. Bilden är tagen i krigets Syrien.

Den 26-årige man som greps på ett asylboende i Borgholm på tisdagskvällen är samme person som i oktober dömdes för att ha hotat en person till livet på ett asylboende i Emmaboda.

Sent på tisdagskvällen greps mannen vid Rosenfors Herrgård, ett asylboende i Borgholm på Öland. Polisen hade då larmats dit på grund av ett bråk.

26-åringen ska av oklar anledning ha gett sig på en minderårig kille i 16-årsåldern.

– Målsäganden ska ha blivit slagen i ansiktet och hotad verbalt. Den misstänkte ska också ha viftat med en kniv, säger Ulf Juhlin, förundersökningsledare hos polisen.

  – Folk hindrade honom. De ställde sig i vägen med armarna i kors framför honom, säger en boende som tidningen pratade med efteråt.

  16-åringen ska ha klarat sig utan annat än småskador.

  När patrullen anlände pratade man med personer på plats och beslutade att gripa 26-åringen. Under natten blev han anhållen, misstänkt för misshandel och olaga hot.

  På den begäran om offentlig försvarare, som lämnades in till tingsrätten på onsdagsmorgonen, framgår att 26-åringen är identisk men den man som så sent som i oktober dömdes för två fall av olaga hot.

  Östra Småland har i flera artiklar skrivit om fallet.

  26-åringen greps i september vid asylboendet i Boda Glasbruk. En kristen asylsökare hade vid flera tillfällen blivit hotad till livet av 26-åringen på grund av sin religion. Flera andra berättade om 26-åringens extrema åsikter, om hans glorifiering av självmordsbombare och hot om jihad. Han hade anlänt till Sverige bara några dagar tidigare och omgående börjat sätta skräck i andra flyktingar genom sina uttalanden.

  I en telefon som mannen försökt gömma hittades bilder från kriget i Syrien. Bilder både på 26-åringen som poserar med svärd och skjutvapen, liksom på andra tungt beväpnade män som ser ut att strida för islamistgrupper.

  26-åringen erkände i förhör att han hade stridit i Syrien, men påstod sig ha kämpat både mot regimen och Daesh (IS).

  Vid rättegången vittnade den hotade mannen under stor vånda om den skräck han känt efter att 26-åringen sagt att han skulle skära huvudet av honom, och hur han fruktat att hans familj i hemlandet också var hotat.

  – I förundersökningen finns uppgifter om att mannen deltagit i kriget, som jag anser lyfter motivbilden, förklarade åklagare Thomas Hagman.

  Efteråt försattes 26-åringen på fri fot, brotten han senare skulle dömas för var inte tillräckligt allvarliga enligt svensk lag för att han skulle förbli häktad.

  En vecka senare fälldes mannen för två fall av olaga hot. Påföljden stannade vid villkorlig dom och 8 000 kronor i skadestånd.

  Frågor från Östra Småland om Säpo var inkopplat på fallet möttes med svaret att det var hemligt.

  Åklagare Jeanette Boye, som nu anhållit 26-åringen på nytt, ville på onsdagen inte säga någonting över huvud taget om utredningen utan hänvisar till förundersökningssekretess.