Döms för våldtäkt - precis som brorsan

Kalmar Artikeln publicerades

Den 18-årige mannen fälls för två fall av våldtäkt samt grov fridskränkning. Straffet blir fängelse och utvisning.

I december förra året dömdes en 19-årig man till ett års fängelse och därefter utvisning till hemlandet Afghanistan efter att ha våldtagit en ung kvinna på en lägenhetsfest. Han hade tidigare varit misstänkt för två andra våldtäkter, i bägge fallen hade utredningen lagts ned. Han fälldes i september för att ha börjat dra i ratten på en KLT-buss under färd på Ölandsbron, vilket riskerade säkerheten för alla ombord.

19-åringen delade bostad med sin ett år yngre bror. Denne fälldes i decemberdomen för att olovligen ha skaffat fram den alkohol som bröderna bjöd unga kvinnor på under den fest som slutade med att 19-åringen våldtog en av dem.

I mitten av januari greps 18-åringen, misstänkt för att själv ha gjort sig skyldig till våldtäkt. Under utredningen framkom misstankar om att den unge mannen hade utsatt sin flickvän för en rad övergrepp, däribland de två våldtäkter i en tvättstuga som han greps efter.

    Redan förra våren dömdes han för att grovt ha misshandlat flickvännen. Då han fortfarande var minderårig blev straffet ungdomstjänst, och ett kontaktförbud utfärdades. Förhållandet upphörde inte i och med detta, och inte heller övergreppen.

    Under rättegången berättade flickvännen om att 18-åringen hade lovat att bättra sig, bara hon stannade hos honom. Men han blev värre. Kränkte henne så pass att hon inte längre kände sig värd någonting. Han kunde kalla henne hora, slå och hota för att i nästa stund be om ursäkt. Flera gånger har den unga kvinnan försökt komma ifrån förhållandet men lurats tillbaka.

    "I detta fall är det fråga om ett större antal gärningar i form av misshandel, olaga hot, sexuellt ofredande och skadegörelse under en inte obetydlig tidrymd. NN:s (flickvännens) och flera vittnen har beskrivit en process där NN:s självkänsla brutits ner efter hand. Enligt tingsrättens mening finns här alla de förutsättningar som enligt lagstiftaren ska föreligga för att det ska vara fråga om en grov fridskränkning", skriver tingsrätten i sin dom.

    Rätten konstaterar att det sammanlagda straffvärdet är 42 månaders fängelse. Med hänsyn till 18-åringens ålder, och det faktum att han ska utvisas, sänker man straffet till 18 månader. Förbudet att återvända till Sverige ska gälla i tio år.

    Hans döms även att betala ett skadestånd på 196 246 kronor till den unga kvinnan.