Efter uteslutningen: Alfsson kan starta eget parti

Kalmar Artikeln publicerades
På måndagen kom beskedet om Thoralf Alfssons framtid från Sverigedemokraternas partistyrelse.
Foto: Anders Johansson
På måndagen kom beskedet om Thoralf Alfssons framtid från Sverigedemokraternas partistyrelse.

Thoralf Alfsson i Kalmar  utesluts från Sverigedemokraterna. Nu överväger han att starta ett helt nytt parti i Kalmar.

– Det är ett av alternativen, säger han. Det är många som har föreslagit det och som stöttat mig hela tiden. Men just nu fattar jag inga beslut, utan smälter vad som hänt.

Thoralf Alfsson har varit under intern utredning under de senaste månaderna, frågan har varit om han ska få en varning eller uteslutas helt ur partiet. På måndagen kom beskedet – Alfsson utesluts.

Sverigedemokraternas partistyrelse menar, liksom det mäktiga medlemsutskottet, som utrett frågan att Alfssons blogg har blivit en belastning för partiet och att det gjorts allvarliga avsteg från det som är partiets kommunikationsplan.

Det är ingen hemlighet att många i partiet menar att Alfsson gått alldeles för långt i sina islamfientliga inlägg.

Partistyrelsen fattade sitt beslut på måndagseftermiddagen. Men ingen ringde upp Alfsson för att meddela vad man beslutat. Beskedet kom istället som ett mejl samtidigt som partiet skickade ut sitt pressmeddelande.

– Nu säger jag som Nanne Bergstrand, säger fotbollsintresserade Alfsson. Om det stängs en dörr så öppnas det genast andra.

Han har haft på känn åt vilket håll beslutet lutade, säger han och de framtida alternativen finns redan utstakade.

– Det är egentligen fyra olika alternativ, eller en kombination av dem, säger han. Jag är vald till ledamot kommunfullmäktige i Kalmar och regionfullmäktige. De platserna har jag kvar och kan fortsätta som politisk vilde. Jag kan också starta ett eget parti i Kalmar, det är många som vill det.

– Så kan jag förstås sluta helt och hållet med politiken eller gå in ett annat parti. Just nu fattar jag inga beslut om framtiden. Nu handlar det faktiskt mest om att jag ska ta hand om mig själv.

Det finns de som menar att han borde ansluta sig till Alternativ för Sverige (AfS), som bildades av en grupp uteslutna partimedlemmar med basen i det gamla ungdomsförbundet. Det är en grupp som av många betraktas som mycket extrem i sin främlingsfientlighet.

– Det finns vissa negativa vibbar och det är inget jag överväger just nu, säger han. Sedan får man se hur det partiet utvecklas.

Thoralf Alfsson gick med i Sverigedemokraterna 2004/2005. Han kom in i kommunfullmäktige vid valet 2006. Då var det två SD-medlemmar i den kommunala församlingen. Efter valet i september i år är de åtta, inklusive Alfsson.

Han menar att det i grunden är partiledningen och i Kalmar län i första hand riksdagsledamoten Mattias Bäckström-Johansson, distriktsstyrelsens ordförande, som arbetat för att få honom utesluten. Riksdagsledamoten från Oskarshamn är en mäktig person i Sverigedemokraterna, Han sitter med i partistyrelsen och verkställande utskottet och har tidigare varit ledamot i det så kallade Medlemsutskottet som rekommenderade uteslutning.

Han deltog emellertid inte i partistyrelsens beslut. Thoralf Alfsson har emellertid inte varit okontroversiell bland partivännerna i Kalmar. När gruppen förra veckan vädjade till partistyrelsen att inte gå vidare med uteslutning fanns det de som inte skrev under.

Thoralf Alfsson berättar att det den 1 oktober ordnades ett hemligt gruppmöte i Kalmar. Hemligt för Alfsson, som inte fick vara med. Mötet leddes av Mattias Bäckström-Johansson och syftet var att välja en annan gruppledning.

Vid omröstningen visade det sig emellertid att Thoralf Alfsson segrat med rösterna 6-3.

– Då trodde alla att det var frid och fröjd. Men tre dagar efter det kom beskedet att medlemsutskottet startat sin utredning. När man inte fick som man ville i det hemliga mötet tog man till andra metoder.

– Lokalt är det tråkigt att vi förlorar en medlem som varit med länge och som bidragit till många positiva saker, men nu har partistyrelsen fattat ett beslut och där vi måste gå vidare. Partiverksamheten kommer att rulla på och vi har redan nu under hösten kört igång ett antal projekt med sikte på valet 2022, säger Krister Thornberg som är tillförordnad ordförande för SD Calmar.