”Elnätshöjningen är helt åt helskotta”

Kalmar län Artikeln publicerades
Bengt Kronblad, har koll på elnätsavgifterna, är nu är han upprörd.
Foto: Linda Tisjö
Bengt Kronblad, har koll på elnätsavgifterna, är nu är han upprörd.

– Det är principiellt helt åt helskotta att ett monopolbolag bara kan meddela sina kunder att de ska betala mer. Inga förhandlingar, ingen möjlighet att välja en annan leverantör.

Det säger Bengt Kronblad i Lindsdal efter att i torsdags ha fått E.ON:s meddelande om att elnätsavgiften höjs från den 1 juli. Det är tredje stora höjningen på lika många år. Sedan 2014 har bolaget höjt avgiften med 38,1 procent.

Elnätsavgiften är kostnaden för att distribuera ström genom ledningarna. För själva elen kan konsumenter välja mellan en stor mängd leverantörer. Men när det handlar om ledningarna finns det inget val.

Bengt Kronblad var 1982 till 1998 riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Han har i många år varit ordförande för Kalmar Energi och satt i flera år i pensionärsorganisationen PRO:s riksstyrelse.

Han är inte en person som har för vana att bara knyta handen i byxfickan och acceptera sådant han tycker är fel. Efter meddelandet om höjningen ringde han direkt till E.ON och den dialogen med ledande företrädare för bolaget ska fortsätta.

– Utvecklingen av elnätsavgifterna har varit skrämmande, säger han. Bolagen säger att de behöver höja avgiften för att finansiera en utbyggnad av nätet. Men man redovisar inga siffror.

– Men aktieutdelningarna höjs, det kan vi se.

E.ON gjorde 2018 en rörelsevinst på 16,6 miljarder euro, motsvarande cirka 178 miljarder svenska kronor.

Enligt elbolagets egna beräkningar innebär de höjda avgifterna en extra kostnad på 20 kronor i månaden för en lägenhet och 60-100 kronor för en villa.

Konkret innebär det 5 475 kronor om året för en villa med 16 ampere och 15 000 kWh årsförbrukning.

E.ON menar att man måste göra mycket stora investeringar i elnäten för att säkra distributionen och att det är anledningen till att priserna höjs.
Foto: LENA EHRING
E.ON menar att man måste göra mycket stora investeringar i elnäten för att säkra distributionen och att det är anledningen till att priserna höjs.

Förklaringen är de stora investeringar i elnätet som bolaget har framför sig.

– Därför framtidssäkrar vi elnätet för att kunna möta kraven på en helt förnybar elproduktion. Vi behöver ett moderniserat elnät som kan ansluta all vindkraft och solkraft som behövs för att ersätta gammal elproduktion. Dessutom måste elnätet kunna ta hand om el från mikroproducenter, ladda hundratusentals elbilar samt ansluta nya arbetsplatser, skolor och villor så att alla får den elkraft de behöver – även en måndagsmorgon i februari, säger Johan Mörnstam, vd för E.ON Energidistribution.

Den som är ansluten till Kalmar Energis elnät betalar betydligt lägre avgifter än de som har E.ON. De så kallade stadsnäten har nästan alltid lägre kostnader för näten.

I Kalmar kommun går gränsen norrut vid Lindsdals idrottsplats. Det kan skilja 25 procent mellan avgifterna, beroende på vilken sida av gatan man bor på.

E.ON höjde avgiften med 10 procent förra året och lika mycket 2016.

E.ON har sitt säte i Tyskland och hette fram till år 2000, Preussen Elektra. 2001 köptes majoriteten i det tidigare kommunägda kraftbolaget Sydkraft och man blev därmed den ledande distributören av elektricitet i södra Sverige.

En av de kommuner som sålde sina aktier i Sydkaft var Oskarshamn som fick 603 miljoner kronor och med det blev en av landets rikaste kommuner.

Man är inte ensam om att höja nätavgifterna. Allra mest har statligt ägda Vattenfall ökat debiteringen hos sina kunder.

Sedan 2014 har Vattenfall höjt med 41,3 procent. E.ON har höjt med 38,1 procent. Konsumentprisindex har samma tid ökat med 6 procent.