Ett vildsvin i veckan skjuts av kommunjägarna

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: ERLAND VINBERG

Oron i villakvarteren är stor och kommunens jägare lägger mycket kraft på att jaga vildsvin i framför allt Lindsdal, Rinkabyholm och på Boholmarna. Ett vildsvin i veckan har skjutits i år.

Men villaägarna bör inte vara så oroliga, såvida man inte släpper sin hund på vildsvinen, menar SLU.

– Jag tycker inte att man behöver vara orolig rent fysiskt. De flesta som skadas av vildsvin är jägare. Det är skadskjutna djur som attackerar, förklarar Carl-Gustaf Thulin, föreståndare på SLU:s Centrum för vilt- och fiskforskning.

– Det som oroar mig mest är när samhällsklimatet blir så hårt att jägarna rycks med och börjar chansa när de skjuter. Då kan vi få skadskjutna vildsvin som springer runt. Jag kan se hur samhällsklimatet hetsar jägare, förklarar Carl-Gustaf Thulin, föreståndare på SLU:s Centrum för vilt- och fiskforskning.

Senaste tiden har boende i Lindsdal börjat larma om vildsvin i villakvarteren. Vildsvinen har setts vid till exempel Matöppet, mellan Lagerbärsplan och Dansbanevägen, vid Lindsdalsskolan, Niveskogen och vid Anisplan.

Det vittnas om enskilda ungar som kommit bort från flocken och barn som skrämts av vildsvin inne på grannens trädgård.

Hundägare är oroliga, och det uppmanas att någon ska ringa kommunen.

Kalmar kommun är medvetna om att vildsvinen kommer närmare. Sedan årsskiftet har ett 40-tal vildsvin skjutits av kommunjägarna på kommunal mark. Rinkabyholm, Lindsdal och Boholmarna lyfts fram som några områden med många vildsvin.

Problemet man ser är om det handlar om oskygga vildsvin, och då om det är en hund med i sällskapet.

”Vi bor som i Yellowstone”

Carl-Gustaf Thulin på SLU manar till lugn: Vildsvinen är i de allra flesta fallen skygga. Även om de är allätare och visserligen kan ta en hund och även ett rådjurskid så är de också flyktdjur och inte rovdjur. Det normala för ett vildsvin är att de springer när de ser en människa.

Vildsvin är visserligen farliga för att de är stora djur, men de är inte aggressiva av naturen, menar han.

– Det är som med alla djur. Man ska inte vara rädd för dem, men man ska ha respekt för dem. Även ett rådjur kan vara aggressivt i ett trängt läge.

Om man i en trafikolycka skulle råka skada ett vildsvin ska man dock vara försiktig. Ett trafikskadat vildsvin kan bli riktigt farligt.

Thulin menar att man i stället ska vara glad för att vi har en så rik biologisk mångfald i Sverige.

– Det är ett tecken på rikedom att vi har vilt överallt. Vi har älg, björn, lodjur. Vi bor som i Yellowstone.

Det är däremot inte fel att skjuta vildsvin. Thulin konstaterar att vildsvinsstammen kan växa oerhört snabbt, men att det finns exempel där man genom intensiv jakt lyckats hålla stammen nere.

Örtrullad vildsvinsfilé med ljumna höstgrönsaker är ett av alla recept som finns att tillgå.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
Örtrullad vildsvinsfilé med ljumna höstgrönsaker är ett av alla recept som finns att tillgå.

Thulin ser vildsvin som en viktig resurs, för att äta.

– Utmaningen i dag är att skapa bra rutiner för att få ut vildsvinsköttet i handeln. En jägare som skjuter 40 vildsvin kan bara fylla frysen med ett eller två.

Köttet kan göra stor nytta och bör inte ”slängas på gödselhögen”, menar Thulin.

Och att vildsvinen är här nära våra trädgårdar bör vi acceptera.

– Om vi ska leva långsiktigt med djuren måste vi ha dem i vår närhet.