”EU kommer legalisera cannabis i Sverige”

Sandås Artikeln publicerades
Ivan ”General Knas” Olausson Klatil avslutar vårturnén i Kalmar på lördag. Turnén heter Legalideng tour och namnet anspelar på Klatils arbete med att se en legalisering av cannabis i Sverige.
Foto: Rudeboy Management
Ivan ”General Knas” Olausson Klatil avslutar vårturnén i Kalmar på lördag. Turnén heter Legalideng tour och namnet anspelar på Klatils arbete med att se en legalisering av cannabis i Sverige.

Under 18 år har Ivan ”General Knas” Olausson Klatil varit en självklar del av den frodiga svenska reggaescenen. Men den i dag 41-åriga generalen har numera ett betydligt högre ställt mål än att fylla konsertlokaler - en svensk legalisering av cannabis.

På lördag gästas Kalmar av General Knas och hiphop-kollektivet Labyrint för en spelning på Sandra. Spelningen blir den elfte och sista på vinterns välbesökta turné.

– Detta har varit den bästa turnén jag gjort hittills. Vi har haft sex-sju slutsålda spelningar och förutom svenska städer har vi varit i Oslo och Köpenhamn, säger Ivan ”General Knas” Olausson Klatil när Östra Småland/Nyhetern når honom på torsdagen.

Nyheter från reggae- och hiphopvärlden når sällan den bredare allmänheten, men General Knas har i allt större utsträckning börjat dyka upp i den bredare offentligheten. Fast inte främst som musiker utan som en förespråkare för en legalisering av cannabis.

– Mitt personliga skäl för en legalisering är att jag brukar själv och för mig funkar cannabis som medicin och hälsokost. Ett kontrollerat bruk av cannabis får mig att slappna av och må bra. Och så är det för den stora merparten av folk.

Hur ser du på dem som far illa och fastnar i missbruk?

– Det finns några få som får problematiskt bruk och frågan är hur vi når dem. Ska vi kriminalisera och jaga dem med batong, eller erkänna problemet?

– Om du har ett problematiskt bruk av cannabis i dag så är du kriminell. Försöker du då få hjälp så riskerar du ditt jobb, ditt körkort, dina barn och fängelse. I det läget är det många som drar sig från att söka hjälp.

Cannabis är särskilt skadligt om det används av unga människor. Hur ser du på risken att en legalisering skulle göra det lättare för unga att få tag i cannabis?

– De unga får tag i cannabis redan i dag och langarna som säljer weed från sina lägenheter har ingen åldersgräns. Men med en legalisering så skulle du kunna skapa en typ av systembolag för cannabis med åldersgräns och därmed förhoppningsvis få bättre kontroll på vad ungdomarna får i sig.

Men tror du att en ung cannabisrökare skulle sluta röka cannabis bara för att vi inrättar ett systembolag och sätter en åldersgräns?

– Nej, men du kan möjligtvis nå fram till dem med en uppriktig kampanj med erkända personer som de litar på. Personerna skulle kunna säga att vi inte tycker att barn ska röka och att vi inte kommer passa en spliff till någon under 18 år.

– Jag försöker faktiskt dra igång en sådan grej, någon slags kampanj för ansvarsfullt bruk av cannabis.

– Jag tror inte på den onda handens strategi för du kan inte straffa bort brott. Vi har många politiker i dag som ropar efter hårdare straff och fler poliser. Men det är ren populism. Ett fängelse är en skola i kriminalitet och att sätta en ung människa där är det dummaste du kan göra.

Men en legalisering borde rimligtvis resultera i att ännu fler börjar använda cannabis?

– Det finns siffror som visar att du får ett lite större bruk efter en legalisering. Men samtidigt minskar det problematiska bruket kraftigt och det är fler som tar sig ur problematiskt bruk.

Härom veckan spelade den drogliberala hiphop-gruppen ODZ i Kalmar. Polisen var på plats och grep flera narkotikapåverkade personer under spelningen. Hur ser du på ODZ:s budskap?

– Det är inte min sak att recensera konst. Men i min mening så handlar deras låtar om alla typer av droger och de har inget socialt perspektiv. ODZ är inget jag lyssnar på och deras version av drogliberalism är inget jag förespråkar.

Olausson konstaterar att en svensk legalisering inte ligger högt på den politiska dagordningen, men menar att det enbart är en tidsfråga innan cannabis legaliseras i Sverige. Och han tror att legaliseringen kommer införas av EU.

– Svensk lagstiftning kämpade emot in i det sista för att tillåta industrihampa, men via EU-reglering blev det godkänt. På samma sätt kommer det bli med medicinsk cannabis och med rekreationscannabis. Allt annat vore dumt för vi förlorar så många liv, så mycket pengar och själva klistret i samhället när en halv miljon svenskar kriminaliseras för något som de mår bra av.

Enligt Olausson skulle en legalisering även kunna minska gängkriminaliteten i storstäderna.

– I USA har man legaliserat på olika sätt. I Colorado bjöds de kriminella som höll på med cannabis in att bli producenter medan de krävde ett ostraffat förflutet i Oregon. I Oregon fortsatte den svarta marknaden att blomstra.

– De personer som är kriminella i dag kommer inte försvinna i och med en legalisering. Men genom att bjuda in dem och erbjuda möjligheten till en inkomst skulle man göra skattebetalare av dem.

Tror du verkligen att det är så enkelt att lösa gängkriminaliteten?

– Nej, men vi pratar i förenklande termer. Jag vill inte se en Coca cola-lansering av cannabis utan en väl förberedd och väl uttänkt svensk modell av en legalisering.

– Och för de kriminella så skulle lönen naturligtvis bli lägre när de måste betala skatt. Men de skulle slippa sova med en pistol under kudden, och det kan vara värt ganska mycket.

Fakta

General Knas

Ivan ”General Knas” Olausson Klatil är en svensk reggaemusiker som är känd för sin mörka sångstil, så kallad toasting.

Klatil är uppväxt i Skåne men flyttade i gymnasieåldern till Landskrona där han anslöt sig till hiphop- och reggaegruppen Svenska Akademien.

Svenska Akademien var aktiva 2001-2009, släppte fyra album och har uppnått kultstatus på den svenska reggaescenen.

Gruppen splittrades 2009, med återförenas emellanåt. Flera av medlemmarna har inlett solokarriärer och General Knas har släppt sex soloalbum. På Kingsizegalan 2015 fick han priset Årets reggae/dancehall.

Under sin solokarriär har General Knas bedrivit ett aktivt opinionsarbete för att legalisera cannabis i Sverige. Under 2011 släppte han singeln 12/12 som handlar om hur man odlar cannabis. I samband med släppet skickade han en påse hampafrön till Dagens Nyhets kulturredaktion.

Visa mer...