Få nya svar om utredningen kring Bergabranden: ”Nedprioriterat”

Berga centrum Artikeln publicerades
Berga centrum stod i brand den 6 mars i år.
Foto: Räddningstjänsten/Östran/Nyheterna
Berga centrum stod i brand den 6 mars i år.

För några månader sedan såg utredningen av den omfattande branden i Berga Centrum i mars i år ut att gå snabbt framåt. Men än har fallet inte fått en lösning.

Det var den 6 mars i år som Berga Centrum stod i lågor.

– Utredningen tuffar på så sakteligen. Det blir lite nedprioriterat eftersom det inte är ett frihetsberövat ärende. Det handlar om mycket vi hinner jobba med fallet, säger åklagaren Johan Henningsson.

Han ville i början på juli få en 43-årig man häktad på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Några förhör hade inte kunnat hållas med mannen, och åklagaren Johan Henningsson motiverade häktningsframställan med att ett förhör behövdes för att komma vidare i utredningen.

– Han vistas utomlands. Vi vet ungefär var han är, men vi har ingen möjlighet att få hit honom, sa Johan Henningsson i mitten på juli.

Men varken tingsrätten eller hovrätten ansåg att det fanns sannolika skäl för att misstänka mannen för mordbrand. Om det i nuläget har hållits något förhör med 43-åringen vill åklagaren Johan Henningsson inte svara på. Han vill heller inte svara på om han fortfarande strävar efter att få mannen häktad.

– Jag har ju inte gått vidare med det, så då kanske man kan dra slutsatsen att förutsättningarna inte blivit bättre, säger Johan Henningsson.

I början på september hade ytterligare fyra delgivits misstanke om inblandning i branden och de förhördes samma vecka. Polisen har alltså haft fem misstänkta i ärendet, men samtliga är i dagsläget på fri fot.

I september hade du ännu inte fått alla svar på den tekniska undersökningen från Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), har du fått svar nu?

– Det har kommit. Jag kan inte säga någonting mer än att vi vet att branden är anlagd, säger Johan Henningsson.

Kammaråklagare Johan Henningsson.
Foto: Simon Karlsson
Kammaråklagare Johan Henningsson.
Brandsökshund efter Bergabranden.
Foto: Lotta Zaar
Brandsökshund efter Bergabranden.