Fallolyckorna ska minska

Kalmar Artikeln publicerades
Med uppsökande verksamhet ska fallolyckorna minska, hoppas omsorgsnämnden.
Foto: Gorm Kallestad/ TT
Med uppsökande verksamhet ska fallolyckorna minska, hoppas omsorgsnämnden.

Med uppsökande verksamhet ska fallolyckorna på vård- och omsorgsboende samt för dem med hemtjänst minska.

Kalmar

– En särskild sjuksköterska ska göra hembesök. Idén kommer från Pensionärsrådet, som och det finns liknande verksamhet i Danmark, säger Michael Ländin, S, ordförande i omsorgsnämnden.

I våras ökade antalet fall bland omsorgstagarna. Nu har en övergripande analys gjorts.

– Vi har fått en gedigen genomgång, exakt var personer fallit. Det visade sig att det var inte så dåligt, vi ligger ungefär på genomsnittet i riket. MAS:en och MAR:en, alltså medicinskt ansvariga sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering har presenterat ett antal olika åtgärder. Framförallt är det uppföljning av omsorgstagare i riskzonen.

Redovisningen visar att andelen akuta återinläggningar är högre för gruppen som är över 80 år, och att flera omsorgstagare saknar fallriskbedömning.

Enligt Socialstyrelsen står fallskador för fem procent av skadorna i vården. Varje år faller 70 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus.

I Kalmar län vårdades 1 448 personer på sjukhus efter fallskada förra året, och 28 personer avled efter fallolycka.

Riskfaktorer för fall är bland annat läkemedel som påverkar uppmärksamhet, demens, förvirring, nedsatt syn, dålig belysning och olämpligt placerade mattor och möbler.