Fastigheter för 270 miljoner byter ägare

Kalmar Artikeln publicerades
Gustav Carp, Klematis Fastigheter, fastighetsmäklaren Pontuz Löfgren och Caroline Turkowitch, verksamhetschef på LW Fastigheter.
Foto: Ulf Carlsson
Gustav Carp, Klematis Fastigheter, fastighetsmäklaren Pontuz Löfgren och Caroline Turkowitch, verksamhetschef på LW Fastigheter.

Fastigheter för 270 miljoner kronor byter ägare i Kalmar i en av de största fastighetsaffärerna någonsin i kommunen. Det är LW Fastigheter som säljer till Klematis Fastigheter.

På fredagen presenterades affären. Fastighetsmäkaren Pontuz Löfgren har sytt ihop det hela.

Totalt omfattar affären åtta bostadsfastigheter i centrala Kalmar och fyra bostads- och vårdfastigheter i Läckeby och Rockneby. Det handlar om 17 000 kvadratmeter och 180 lägenheter.

Även efter försäljningen kommer LW Fastigheter att vara en av de största fastighetsägarna i Kalmar. Beståndet består innan försäljningen av 150 000 kvadratmeter och 900 hyreslägenheter.

– Vi säljer av en del och kommer att satsa på andra stora projekt som 14-våningshuset vid Snurrom och Berga centrum, berättade Caroline Turkowitch, som nyligen utsågs till verksamhetschef på LW Fastigheter.

Bolaget är numera helägt av grundaren Lars Wärnberg sedan den tidigare minoritetsägaren och vd:n Anders Jalmander hoppat av.

– Vi är långsiktiga och lokala ägare av våra fastigheter, säger Caroline Turkowitch. Därför var det viktigt för oss att hitta nya ägare som har samma filosofi.

Klematis AB är inget stort fastighetsbolag, men de ägs av Holmströmgruppen, som är ett bolag med miljardomsättning. Klematis ambition är att expandera i Kalmar län och köpet för en kvarts miljard kommer att följas av flera.

– Idag har vi 500 lägenheter och målsättningen är det dubbla, säger Gustav Carp, som är vd för Klematis Fastigheter.

I Kalmar och Nybro har man tidigare köpt sju fastigheter, bland annat Kungshall i Nybro.

Caroline Turkowitch berättar att LW Fastigheter blivit uppvaktade av flera bolag som varit intresserade av att köpa från den omfattande portföljen, men att man tackat nej tills rätt köpare dök upp.

Den 1 oktober sker tillträdet och de aktuella bostadsfastigheterna finns på Ängö, Esplanaden, Smålandsgatan och Kylegatan.

Fastighetsaffären är en av de största i Kalmar, men inte störst. När Rikshem köpte Incita av Jan Eklund var köpeskillingen 350-400 miljoner, när samma bolag köpte av Kalmar kommun och Kalmarhem fick man hosta upp en halv miljard.