Fem katter lämnades i bil som skulle skrotas

Kalmar Artikeln publicerades
Bild ur polisens förundersökning.
Foto: Polisen
Bild ur polisens förundersökning.

Bilägaren lämnade kvar förra sambons tre katter och två av sina egna när han skulle skrota bilen. De fick vara där i minst 27 timmar, i upp till 60 graders värme inne i bilen. Mannen åtalas nu för djurplågeri.

Det var vid lunchtid i somras som mannen kom med bärgare och lämnade in sin bil till skroten. Han hade inga ägarbyteshandlingar, men mannen sa att han skulle komma tillbaka och hämta sakerna ur den när han ordnat detta. Men det gjorde han inte.

Vid tretiden på eftermiddagen ett dygn senare har personalen på skroten av en slump hittat de fem katterna, bland annat en liten kattunge, när de skulle stänga motorhuven. Bland allt bohag fanns djuren.

Då hade katterna varit innestängda i den varma bilen i minst 27 timmar, med bara en glipa fönster öppet. Enligt beräkningar kan temperaturen inne i bilen ha nått 60 grader som mest.

Katterna var vid liv och angelägna att få komma ut. En kattunge var blöt av avföring.

Två av katterna rymde och en av dem återfanns aldrig, trots att man satte upp en fälla.

Tre av de fyra katterna kunde sedan lämnas tillbaka till mannens före detta sambo i Oskarshamn. Den fjärde katten, som tillhörde bilägaren, kunde omplaceras.

Bild på kattungen ur polisens förundersökning.
Foto: Polisen
Bild på kattungen ur polisens förundersökning.

Länsstyrelsens bedömning är att katterna hade dött om inte skrotens personal hittat dem.

Bilägaren, som var i dryga 40-årsåldern, har i förhör förklarat att han haft det jobbigt tiden innan detta. Han har varit hemlös och bott på camping, men fick lämna den när pengarna tog slut. När bilen gick sönder beställde han bärgning.