Fest, frihet och iver på 50-årsdagen

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Johanna Eriksson

Vad innebär det egentligen att fylla 50 år? För Liselotte Erndin Dahlberg innebär det fest och en total frihet.

– Det är nu man kan bara vara och göra det som är kul.

Liselotte Erndin Dahlberg tar emot oss i sitt nyrenoverade vardagsrum i huset på Kvarnholmen. Hon välkomnar med ett stort leende, pratar fort och verkar nästan ha svårt att sitta still. Men det är inte så konstigt. Liselotte Erndin Dahlberg är nämligen otroligt rastlös just nu.

– Jag brukar säga att jag går i ide ibland, säger hon och skrattar.

– De perioderna är livsviktiga för att jag ska må bra. Jag har många idéer och kör 150 procent, så ibland måste jag ta en paus och bara vara. Det är vad jag gjort nu, sedan jul har jag bara pillat navel och kollat på netflix.

  Nu är det dock slut på vinterdvalan och framöver väntar ett berg av projekt och idéer - ett berg som Liselotte Erndin Dahlberg är ivrig att bestiga.

  Ett av de större projekten är den fortsatta renoveringen av 1800-talshuset vi befinner oss i.

  – Vår tanke var att ha ett torp på Öland och en gammal lägenhet i stan, vi var så trötta på att renovera. Men någon lägenhet dök aldrig upp.

  I stället för en lägenhet hittade hon och maken Tony Dahlberg det röda huset på Södra Långgatan. Byggnaden hade då inte renoverats sedan 1950-talet.

  – Så nu renoverar vi för fullt trots allt, säger hon och skrattar.

  – Till sommaren ska vi göra i ordning innergården och sedan ta tag i ovanvåningen.

  Förutom renoveringsarbetet har Liselotte Erndin Dahlberg fullt upp med att planera inför säsongspremiären av Joyvoice, succékören hon startade i Kalmar i höstas. Kören har vuxit över alla förväntningar och när verksamheten drar i gång den 1 mars är över 250 personer anmälda.

  – Det har blivit jättepopulärt och det är så kul att se människor som aldrig tidigare sjungit utanför duschen släppa loss.

  Kören har hittills sju-åtta planerade konserter under våren. Liselotte Erndin Dahlberg har även tankar på att sjunga mer själv, tidigare har hon bland annat sjungit på bröllop. På årsagendan finns även planering inför en efterlängtad resa till USA och Trinidad och Tobago. Vidare finns planer på att starta nya workshops i skrivande.

  – Jag är journalist och har arbetat inom dagspressen sedan 1990-talet. Det känner jag däremot att jag är klar med nu och jag har i stället hållit i kurser i kreativt skrivande.

  Själv skriver hon regelbundet och är dels krönikör i Östra Småland/Nyheterna och dels personen bakom den välbesökta bloggen Livslust.

  På bloggen får man följa Liselotte Erndin Dahlbergs liv, samt läsa om den ständigt närvarande cancersjukdom som hon fick besked om för snart åtta år sedan.

  – Ja, cancern. Den måste vi också prata om. Haha, vissa frågar mig ibland om cancern är något jag tänker på varje dag. Jag brukar svara att det är klart det är, alla frågar ju jämt om den och påminner mig.

  Vi kan utelämna cancern ur den här artikeln om du vill?

  – Nejdå, det ska vi inte göra. Den finns där och kommer aldrig försvinna. Det är bara det att jag inte känner mig det minsta sjuk. Jag ser inte på den som en sjukdom, mer som en liten defekt min kropp har.

  – Men min cancerform är väldigt sällsynt och när jag fick diagnosen så fanns det knappt något att läsa om den. Det har gjort att min blogg fått en viss publik, människor hör av sig och säger att de får hjälp av att läsa för de har samma sjukdom som jag.

  – Mitt viktigaste budskap är att det går att leva ett helt normalt liv trots cancern. Den påverkar mig under behandlingarna, för tre år sedan kom den tillbaka och just nu vet jag att den växer igen, i höstas fick jag strålbehandling. Men mellan behandlingarna känner jag mig inte det minsta sjuk.

  Med sjukdomen under kontroll ligger Liselotte Erndin Dahlbergs fokus framåt, och nu är hon redo att ta sig an vårens alla äventyr. Mitt i allt fyller hon 50 år på tisdag. Någon åldersnoja har hon emellertid inte drabbats av, tvärtom.

  – Det känns alldeles underbart att fylla 50 år. Jag är en sådan person som tycker om att bli äldre. Livet blir bättre hela tiden och varje ålder är bra på sitt sätt.

  Vad är det bästa med att fylla 50 år?

  – Det är att man får göra precis vad man vill. Man slipper fundera över vad man borde göra eller vad andra tycker utan kan göra det man själv känner för.

  – Man behöver inte göra karriär eller bygga en framtid och barnen har flyttat ut. Det är nu man kan bara vara och göra det som är kul.