Fler hundar skadas av vildsvin

Kalmar Artikeln publicerades
Fler hundar skadas av vildsvin, enligt statistik från försäkringsbolaget Agria.
Foto: Lena Gunnarsson
Fler hundar skadas av vildsvin, enligt statistik från försäkringsbolaget Agria.

Fler hundar skadas eller dödas av vildsvin. Förra året ökade attackerna med 23 procent. Det visar statistik från Agria. Förra året fick 160 hundar i hela landet, försäkrade i bolaget, veterinärvård efter en vildsvinsattack.

Kalmar län

Det är ovanligt att vildsvin går till oprovocerad attack mot människor eller djur, men om svinet är trängt ökar risken för en konflikt. Det är främst jakthundar som råkar illa ut. Riskfyllt är det också för hundar som söker efter skadad vilt längs vägar och i skogen.

- Det är väldigt ovanligt att sällskapshundar på skogspromenad hamnar i konflikt, men håll hunden kopplad för att undvika att den börjar jaga vildsvinet, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Agria rekommenderar att alla jakthundar ska bära skyddsväst i skogen.

Om man möter ett vildsvin i skogen så springer det troligen snabbt iväg.

Vildsvin går i princip bara till angrepp om de blir trängda eller känner sig hotade. Man ska inte hamna mellan suggan och hennes kultingar – då gäller det att snabbt ta sig därifrån.

Om hunden går lös i skogen och inte lyder på inkallning så kan det gå illa. Håll därför hunden kopplad på skogspromenaden.