Föreläsningar med djurrätt som tema

Kalmar Artikeln publicerades
Peter Kalmström var en av personerna som talade under kvällen.
Foto: Isabella Kilvéus
Peter Kalmström var en av personerna som talade under kvällen.

Under tisdagen bjöd Kalmar Animal Save tillsammans med Save Movement Sverige in till en helkväll i TIC-huset. Under kvällen bjöds besökarna på föreläsningar och diskussioner med tema miljö, växtbaserad kost och djurrätt.

Först ut av tre föreläsare var Peter Kalmström som är chefredaktör för Supervegobloggen och också talesperson för Djurens Parti. I omkring en timme berättade han om sambandet mellan köttproduktionen och klimatet.

– Målet med Parisavtalet som antogs 2015 var att arbeta för att temperaturökningen ska stanna under två grader, samtidigt står det ingenting om djurindustrin i avtalet vilket är konstigt, förklarade Peter Kalmström.

Han fortsatte sedan med hjälp av en presentation att visa världens koldioxidnivåer och hur dessa sett ut tillbaka i tiden.

– Ser vi på kurvan för koldioxid har den rusat uppåt den senaste tiden, och samtidigt fortsätter våra utsläpp hela tiden.

Förutom att fokusera på utsläppen lyfte han också den aktuella frågan kring vattenbristen som hotar runt om i världen och menade där att djurindustrin är en av bovarna bakom problemet.

Besökarna bjöds även in till diskussion kring ämnet.
Foto: Isabella Kilvéus
Besökarna bjöds även in till diskussion kring ämnet.

– För att producera ett enda ägg krävs 175 liter vatten, och för ett kilo biff krävs någonstans runt 10 000 liter vatten.

Under kvällen föreläste också Catherine Rindstig, dietist på Oskarshamns sjukhus om sanningar och myter kring växtbaserad kost och sist ut Stina Johansson som arbetar som projektledare för föreningen Save Movement Sverige.

Föreningen som också är en del av ett globalt nätverk består av flera lokala grupper. Tillsammans anordnar de manifestationer vid många slakterier runt om i världen för att lyfta sin åsikt om att människor utnyttjar och dödar djur i onödan.

Den lokala gruppen står ofta utanför slakteriet i Kalmar och har fått stor uppmärksamhet, bland annat på sociala medier för sina manifestationer.