Försvarsungdomar från Kalmar i Österled

Estland/Kalmar Artikeln publicerades
Kalmar Ungdomskompani U21 lyckades väl i patrullfälttävlingen Mini-Erna, i Estland.
Kalmar Ungdomskompani U21 lyckades väl i patrullfälttävlingen Mini-Erna, i Estland.

Ett tävlingslag från Kalmar Ungdomskompani U21, har varit på uppdrag i Estland, där de tävlat i patrullfälttävlingen Mini-Erna.

Årligen uttas några svenska lag från Svenska Försvarsutbildningsförbundets ungdomsavdelningar att representera Sverige i den estniska patrullfälttävlan Mini-Erna.

Under en följd av år har Kalmar Ungdomskompanis lag presterat väl i den svenska Rikstävlingen för Försvarsungdomar vid Hemvärnets stridsskola i Vällinge utanför Stockholm. Tillsammans med ett lag från Jönköpings län åkte Kalmarlaget, tillsammans med sin ledare, sergeant Tadeusz Roch, till Estland och deltog i tävlingen.

Tävlingen går i stort ut på att lagen förflyttar sig som patruller längs en sträcka som är mellan 50-70 km. Tävlingen pågår under flera dygn, och patrullerna utför uppgifter vid stationer längs vägen. Lösandet av olika uppgifter ger pluspoäng, men om man t ex blir upptäckt på väg till respektive station erhålles minuspoäng. Vid de olika stationerna kan patrullen ställas inför olika moment som kräver samarbete inom gruppen, såsom att upprätta radioförbindelse, en sjukvårdsuppgift eller målspaning. Totalt är det ett tiotal stationer.

De småländska grupperna löste uppgifterna väl i denna nya miljö och alla deltagarna fullföljde tävlingen på ett utmärkt sätt.