Frimurarna ger pengar till Stadsmissionen

Larmtorget Artikeln publicerades
På onsdagen överlämnade frimurarna Magne Mårtensson, Ingemar Arvidsson, Per-Olof Jonasson, Ove Nilsson och Carl-Peter Lindén gåvobrev till Dana Li och Annie Johansson från Kalmar konståkningsklubb, Tina Burvall från Skälby 4H-gård och Susanne Lundström från Kalmar stadsmission.
Foto: Tomas Löwemo
På onsdagen överlämnade frimurarna Magne Mårtensson, Ingemar Arvidsson, Per-Olof Jonasson, Ove Nilsson och Carl-Peter Lindén gåvobrev till Dana Li och Annie Johansson från Kalmar konståkningsklubb, Tina Burvall från Skälby 4H-gård och Susanne Lundström från Kalmar stadsmission.

Ordenssällskapet Frimurarnas loger i Kalmar delar ut 45 000 kronor i bidrag till bland annat Stadsmissionen i Kalmar.

Frimurarna bedriver ett aktivt välgörenhetsarbete och samlar in pengar vid varje sammankomst. Vid årets slut görs en bedömning av caritas-gruppen

– Vi överlämnar denna symboliska gåva till er och allt ni gör, som vi vet för kostnader med sig. Ni har olika målgrupper i ert fokus och ert arbete är verkligen beundransvärt och viktigt för många människor, sa Frimurarnas ordförande mästare i Kalmar, Carl-Peter Lindén, under onsdagens ceremoni.

– Vi är väldigt tacksamma, det är gåvor som denna som gör att vi kan fortsätta med verksamheten, säger Tina Burvall, föreståndare på Skälby 4H-gård.

Inom Frimurarna är det Caritas-gruppen, med Per-Olof Jonasson i spetsen, som väljer mottagare av bidragen. I år tilldelas Kalmar konståkningsklubb, Kalmar stadsmission och Skälby 4H-gård vardera 10 000 kronor och Ria hela människan i Borgholm tilldelas 15 000 kronor.

Fakta

Frimurarna

Frimureriets ursprung går att spåra till de medeltida sammanslutningarna av främst stenhuggare och andra byggnadshantverkare i England, Skottland, Frankrike och Tyskland under slutet av 1400-talet.

Sammanslutningarna reste runt och uppförde slott, borgar, katedraler, kyrkor och kloster. De flyttade från den stora arbetsplatsen till nästa och var inte anslutna till städernas gillen och skrån, vilket resulterades i att de kallades freemasons, eller ”fria murare”.

Stenhuggeriarbetena utfördes i regel i en särskild byggnad intill arbetsplatsen. Denna hette bygghydda, eller loge, och här träffades arbetarna inte bara för att arbeta utan även för att dryfta angelägenheter samt inviga yngre begåvningar i yrkeshemligheterna samt befordra lärlingar till gesäller och gesäller till mästare.

De legendariskt hemliga ritualerna inom Frimurarna tros ha uppstått ur behovet av att kunna kontrollera att resande frimurare verkligen var medlemmar och därmed behöriga till att ta del av de lokala frimurarnas kunskaper.

Under 1600-talet avtog efterfrågan på katedralbyggande och Frimurarna skiftade fokus och kom allt mer att handla om att upplysningstidens idéer om tolerans, jämlikhet och individens frihet. Under denna tid började man även välkomna icke-hantverkare som medlemmar. Kvinnor har dock aldrig haft möjlighet att bli medlemmar.

I Sverige öppnades den första logen 1735 och i Kalmar etablerade sig Frimurarna år 1858. Ordens hus i Kalmar, Frimurarhotellet, stod klart år 1878. Ännu i dag är husets två översta våningar vigda enbart åt ordens verksamhet.

Källa: Svenska Frimurare Orden, Wikipedia

Visa mer...