Fullsatt på föreläsning om mental trötthet: ”Det existerar”

Länssjukhuset i Kalmar Artikeln publicerades
Det var omkring 140 personer i salen på Länssjukhuset i Kalmar under Sara Strandbergs föreläsning.
Foto: Agnes Aronsson
Det var omkring 140 personer i salen på Länssjukhuset i Kalmar under Sara Strandbergs föreläsning.

Under tisdagen anordnades en utbildningsdag om förvärvade hjärnskador på Länssjukhuset i Kalmar. Flera föreläsare fanns på schemat. Sist ut på eftermiddagen var det dags för Sara Strandberg som var på plats för att prata om mental trötthet inför den fullsatta salen.

Föreläsningsdagen arrangerades av Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft i samarbete med länsföreningen i Kalmar län och omkring 140 personer var på plats i salen under Sara Strandbergs föreläsning.

– Det är jätteroligt att få vara med här i dag. Det är en bred publik, med hela spannet från patient till personal, säger hon till Östra Småland efter föreläsningen.

Sara Strandberg, legitimerad psykolog samt specialist inom neuropsykologi, efter föreläsningen.
Foto: Agnes Aronsson
Sara Strandberg, legitimerad psykolog samt specialist inom neuropsykologi, efter föreläsningen.

Sara Strandberg är legitimerad psykolog samt specialist inom neuropsykologi och arbetar på Länssjukhuset i Kalmar. Mental trötthet var temat för hennes forskningsarbete när hon blev specialist.

– Mental trötthet handlar om när man blir oproportionerligt orkeslös av saker som vanligtvis inte tröttar och att man har en ovanligt lång återhämtning. Man kanske orkar göra vissa saker, men blir helt slut i flera dagar efteråt, förklarar hon.

Personer som drabbats av mental trötthet kan exempelvis lida av minnesproblem, koncentrationssvårigheter, sömnförändringar, stresskänslighet och personlighetsförändringar.

– Mental trötthet existerar - det vet vi. Men den är svår att förklara. Vi vet att naturen är läkande, eller musik, eller att lägga sig i ett mörkt rum. Alla måste hitta sitt eget sätt till vila, berättar Sara Strandberg för åskådarna under föreläsningen.

Vuxna kan drabbas av hjärntrötthet efter att ha fått en förvärvad hjärnskada av exempelvis en stroke, tumör eller trauma mot huvudet, men det är även personer med depressioner, MS och Parkinson som drabbas. Enligt Sara Strandberg är det svårt att uppskatta antalet som lider av mental trötthet, men att 60 000 till 70 000 personer per år får en skada i nervsystemet.

– Alla dessa personer med en skada i nervsystemet får inte en mental trötthet, men många. Det är svårt att objektivt mäta vilka som har mental trötthet, men det finns bra självskattningsformulär. Det är ett instrument vi använder när vi skriver intyg. Det pågår studier i hur man objektivt ska kunna mäta detta med olika tester, säger hon.

Efter föreläsningen samlades åhöraren Inger Sköld Persson utanför föreläsningssalen tillsammans med Karin Karlsson och Per-Erik Nilsson. De är alla tre medlemmar i Hjärnkraft. Per-Erik Nilsson är även ordförande i Kalmar och var den som arrangerade dagen. Tillsammans representerar de tre kategorier bland Hjärnkrafts medlemmar - den skadade, den anhörige och professionen.

– Hjärnkraft ser jag som min livboj eftersom jag själv och nära anhöriga haft det svårt, berättar Inger Sköld Persson.

– Jag blev medlem för 30 år sedan för att jag behövde kunskap. Jag mötte många skadade och anhöriga i mitt arbete, säger Karin Karlsson.

– Och jag är den som skadats, flikar Per-Erik Nilsson in.

Vad tyckte ni om föreläsningen?

– Jag har frågat fyra olika personer om de tyckte att de fick med sig någon ny information, och de har alla svarat ”Ja! Det fick jag!”. Det har varit en bra mix, säger Karin Karlsson.

Inger Sköld Persson, Per-Erik Nilsson och Karin Karlsson är alla tre medlemmar i Hjärnkraft.
Foto: Agnes Aronsson
Inger Sköld Persson, Per-Erik Nilsson och Karin Karlsson är alla tre medlemmar i Hjärnkraft.