Galna idén som funkade: Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Linda Petersson, vd på Telin Rekrytering & Konsult, fick för ett år sedan för sig att företaget skulle prova att gå ner till sextimmarsarbetsdagar med bibehållen lön.
Foto: Tomas Löwemo
Linda Petersson, vd på Telin Rekrytering & Konsult, fick för ett år sedan för sig att företaget skulle prova att gå ner till sextimmarsarbetsdagar med bibehållen lön.

Att gå ner i arbetstid till sex timmar med bibehållen lön låter som en dröm. Men på Telin Rekrytering & Konsult är det verklighet sedan ett år tillbaka.

Telin Rekrytering & Konsult startades 2011 av hemvändaren Linda Petersson. Ett halvår senare anslöt Terése S Carlstedt som delägare och duon jobbade hårt för att få rull på verksamheten.

– Det är alltid kämpigt att starta ett nytt företag och vi startade dessutom mitt under en lågkonjunktur. Dessutom så såg arbetsmarknaden i Kalmar inte alls ut som den gör i dag, säger vd:n Linda Petersson när Östra Småland besöker företagets kontor vid Elevatorkajen.

Uppstartsfasen var tuff och de första åren var det inte ovanligt med arbetsdagar på uppåt tolv timmar. 2015 fanns det emellertid utrymme att anställa och Mary Winblad, i dag personalchef, rekryterades. I dag har Telin sju anställda på kontoret.

– När vi startade Telin så visste vi ju inte att konjunkturen var på väg att vända. Men vi startade i precis rätt tid och växte snabbt, säger Linda Petersson.

– Det var verkligen mycket att göra, säger Mary Winblad.

– Men vi insåg att arbetsbördan var för stor, så vi anställde fler och tänkte att det skulle balansera ut arbetsbördan. Problemet var bara att vi kunde ta på oss fler uppdrag med fler anställda, så arbetsbördan minskade inte. ”När kommer den där balansen”, kunde jag tänka, säger Winblad och skrattar.

– Samtidigt hade vi fantastiskt roligt och vi har enormt engagerade och lojala medarbetare. Då tänker man att inte på att det kanske inte är hälsosamt att arbeta så mycket, säger Petersson.

Marie Salebäck, Linda Petersson och Mary Winblad konstaterar att det gick gå ner till sextimmarsdagar. Men genomgripande effektiviseringar av arbetskulturen var en förutsättning.
Foto: Tomas Löwemo
Marie Salebäck, Linda Petersson och Mary Winblad konstaterar att det gick gå ner till sextimmarsdagar. Men genomgripande effektiviseringar av arbetskulturen var en förutsättning.

Till slut var det ändå Linda Petersson som fick för sig att testa något drastiskt.

– Jag är något av en vildhjärna som får en del tokiga idéer. Jag är väl en klassisk entreprenör på så sätt, säger hon.

– Så jag gick till Mary och föreslog att vi skulle testa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Vi jobbade väldigt mycket övertid då och jag funderade på hur vi kunde få folk att gå hem.

Mary Winblad tog emot idén med försiktig optimism och inledde ett omfattande researcharbete. Det var nämligen aldrig aktuellt att minska antalet kunder och uppdrag med 25 procent, utan i stället handlade det om att hinna göra 100 procent av jobbet på 75 procent av tiden.

Winblad identifierade ett stort antal ”tidstjuvar” och landade i att det åtminstone var värt att testa. Därefter sattes förslaget upp på agendan för kontorets kommande kvartalsmöte. Medarbetarna ombads ta med funderingar och tankar till mötet.

– Min första tanke var ”hur ska detta fungera”, säger rekryteringskonsulten Marie Salebäck.

– Det var flera som var tveksamma. Men alla var beredda att testa och vi drog igång fyra dagar senare.

För att få förändringen att fungera genomfördes flera omfattande förändringar och effektiviseringar. Alla möten som inte är absolut nödvändiga har strukits, endast de som måste vara med är med och bara det absolut nödvändigaste diskuteras. Ett chattprogram har ersatt nästan alla samtal mellan kollegorna.

– Tidigare kunde man sticka in huvudet hos en kollega med en snabb fråga. Men det leder väldigt lätt till följdfrågor och prat om annat och plötsligt har en fråga som tar ett par sekunder att besvara tagit 20 minuter i anspråk, säger Winblad.

– Och om du sitter och arbetar engagerat med något och kommit in i ett flow så tar det lång tid innan du kommer tillbaka om du blir störd.

Förändringarna har varit många och minst sagt genomgripande.

– Det låter hemskt, men vi har faktiskt schemalagt när vi är sociala, säger Petersson med ett skratt.

– Det är vi under luncherna, som är på en halvtimme. Men det som är bra är att vi då inte säger ett ord om jobb för då bubblar alla av allt småprat man inte sagt tidigare.

I dag, ett knappt år efter införandet, är sextimmarsdagarna väl inarbetade. Även om Mary Winblad, som åtagit sig rollen som ”sextimmarspolis”, håller ständig koll för att tidstjuvarna inte ska smyga sig in i organisationen igen.

Linda Petersson startade Telin Rekrytering & Konsult år 2011 och under de första åren var det inte ovanligt med arbetsdagar på uppåt tolv timmar. I dag ser verkligheten annorlunda ut.
Foto: Tomas Löwemo
Linda Petersson startade Telin Rekrytering & Konsult år 2011 och under de första åren var det inte ovanligt med arbetsdagar på uppåt tolv timmar. I dag ser verkligheten annorlunda ut.

Kontentan är att försöket varit framgångsrikt.

– Det var väldigt ovant att åka hem klockan 15 i början, säger Petersson.

– Första gången frågade mina barn mig om jag var sjuk eller fått migrän, för det hände aldrig annars att jag kom hem tidigt. Det fick en att inse hur mycket vi arbetade tidigare.

– Så är det tyvärr på många håll i dag, säger Marie Winblad.

– Under förra lågkonjunkturen drog många företag ner personalstyrkan med 30 procent och den kvarvarande personalen fick försöka göra lika mycket ändå. Det visade sig gå på många håll och då blev den arbetsbördan normal. I dag gör många samma arbete som två eller fler personer gjorde för tio år sedan. Så det är inte konstigt att den psykiska ohälsan ökat.

– Vi på Telin är för få för att kunna visa att sjukskrivningarna minskar med sex timmars arbetsdag. Men innan projektet hade vi tre medarbetare med nackbesvär, två med ryggbesvär och ett par med migränproblematik. Alla de problemen är borta i dag.

– Jag minns faktiskt inte när jag senast tog en migräntablett, säger Petersson fundersamt.

På Telin har projektet varit en framgång, men ledningen har stött på oväntad misstänksamhet utifrån.

– Vissa vi pratat med har blivit provocerade av detta och tror att vi vill göra sex timmars arbetsdag till ny norm, säger Petersson.

– Men vi har inga ambitioner av att förändra andra företag utan vi gör detta för att det fungerar för oss. Och vi har väldigt engagerade och lojala medarbetare, vilket krävs för att det ska fungera. Om andra företag blir inspirerade och också vill testa så är det bara roligt. Men alla får göra som de själva vill.

– Men det skulle fungera på fler arbetsplatser, säger Winblad.

– Jag har pratat med flera företagsledare som säger att de inte tror att deras anställda arbetar effektivt under mer än sex timmar av arbetsdagen.