Drastisk minskning av getingsaneringar i år

Kalmar län Artikeln publicerades
I år har Anticimex haft tid för förebyggande jobb.
Foto: Johan Nilsson / TT
I år har Anticimex haft tid för förebyggande jobb.

Anticimex har haft en lugn sommar i år när det gäller getingsaneringar. Mikael Östh, på Anticimex Kalmar, säger att antalen getingjobb inte enbart minskat sedan förra året, utan årets siffra har även legat under den för en normal sommar.

Förra året var antalet getingsaneringar i Kalmar län rekordhögt enligt Mikael Östh, på Anticimex i Kalmar. Östh säger att under sommaren 2018 var Anticimex i Kalmar ute på cirka 5 200 getingjobb, jämfört med samma period i år då de varit ute på runt 1 200 jobb.

– Det är inte rättvist att jämföra med förra året, eftersom vi hade så många getingar då. Men i år har det även varit mindre än en normalsommar, säger Östh.

Östh säger att det har varit lugnare på kontoret i Kalmar och att de därför kunnat fokusera mer på de förebyggande jobbet, i stället för enbart akutsaneringar.

– Tidigare har vi inte kunnat besöka avalskunder under sommaren, men nu har vi haft tid för det, säger han.

På grund av att det var många getingar förra året såg Anticimex till att förbereda sig ordentligt för en liknande situation. Michael Östh säger att Anticimex har jobbat med ett centralt projekt, där de tittade på vad de kan göra för att kunna hantera getingsomrar.

– Vi lärde oss mycket av förra sommaren. Det känns som att vi har varit välutrustade och förberedda i år, säger Mikael Östh.

Getingsaneringarna i hela Sverige har också minskat enligt ny statistik från Anticimex. Mellan 1 maj och 1 augusti i år genomförde Anticimex totalt 18 938 getingsaneringar. Det är en minskning med 58 procent jämfört med 2018, då det genomfördes 45 249 saneringar under samma period.

Fakta

Så undviker du getingar:

- Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus

- Undvik häftiga rörelser när getingar är i närheten

- Plocka bort skadad fallfrukt

- Ta bort getingbon tidigt på våren och helst kvällstid då getingarna är inne i boet och håller sig lugnare än på dagen

 

Källa: Anticimex

Visa mer...