Han fick stopp på lastbilen – räddade 14-åring

Berga industriområde Artikeln publicerades
Det var på morgonen 24 september som olyckan skedde vid Franska vägen. Tobias Ahlström jobbade alldeles intill. Annars hade han inte hunnit fram till lastbilen i tid.
Foto: Lotta Zaar
Det var på morgonen 24 september som olyckan skedde vid Franska vägen. Tobias Ahlström jobbade alldeles intill. Annars hade han inte hunnit fram till lastbilen i tid.

Tobias Ahlström vill inte bli sedd som någon hjälte för sitt agerande när en 14-årig flicka blev påkörd av en lastbil. Samtidigt är han tacksam för att han kanske räddade hennes liv. Här är hans berättelse om vad som hände vid olyckan och efteråt.

Tidigare i veckan berättade vi om Anna som hade änglavakt när hon råkade ut för en trafikolycka i slutet av september. Tobias Ahlström kommer aldrig att glömma den morgonen.

– Jag jobbade i närheten och såg att hon kom cyklande. Jag sa till kompisen att hon var snabb. Sedan såg jag att det var på väg att hända en olycka och jag skrek innan jag sprang fram till lastbilen.

Det som hände var att lastbilen svängde höger och korsade den gång- och cykelbana som Anna cyklade på.

– Jag sprang runt och skrek och viftade för att få stopp på lastbilen. När den stannade såg jag att hon låg med öppna ögon. Hon låg helt stilla utan några livstecken, jag trodde att hon var död. Jag ropade till en jobbarkompis som ringde efter ambulans. När jag tittade på henne igen så såg jag att hon började röra sig.

Tobias sa åt lastbilschauffören att backa.

– Jag vågade inte titta när han gjorde det. Det var hemskt, det var det.

Vad gjorde du sedan?

– Jag försökte hålla henne sällskap och få henne att ligga stilla. Hon försökte lyfta på huvudet och skrek på hjälp säkert 20 gånger. Hon stirrade mig i ögonen och jag höll händerna mot hennes huvud. Det kändes som att ambulansen kom fort och då reste jag på mig och gick därifrån. Jag berättade om händelseförloppet för polisen.

Även om Tobias inte vill bli sedd som någon hjälte så var det i sista stund som lastbilen stannade.

– Hade han rullat 20 centimeter till så hade det varit en annan utgång. Då hade det gått helt åt helsike. Jag förstår någonstans att hade jag inte sprungit mot lastbilen, utan mot cykeln, så hade det kunnat sluta annorlunda.

Han kan inte förklara hur det kom sig att han gjorde saker i rätt ordning.

– Det var bara självklart. Jag tänkte inte ens, det bara blev så. Det var en ny situation som man inte kan förbereda sig på.

Tobias har tänkt mycket på olyckan. Efter att han har träffat flickan och sett att hon mår bättre så känner han en stor lättnad.
Foto: Lotta Zaar
Tobias har tänkt mycket på olyckan. Efter att han har träffat flickan och sett att hon mår bättre så känner han en stor lättnad.

Tobias har egna barn som är ute på cykel i trafiken.

– Jag har försökt att poängtera ytterligare vikten av att ha cykelhjälm och att inte vara stressad i trafiken. Jag har pratat om att de inte ska jäkta. Nu hade inte tjejen mobiltelefon, men det har jag också pratat om.

Det har gått en månad sedan olyckan och han tänker inte lika mycket på den längre. Det hjälpte att han fick träffa Anna och se att hon mådde bättre.

– Det var en ofantlig lättnad. Jag beskrev vad som hände och jag tror att hon har börjat förstå vilken änglavakt hon hade, hur nära det var. Jag känner tacksamhet att det gick som det gick och att hon visade sig vara en person med kämparinställning. Jag tror att hon har större förutsättning att komma tillbaka. När hon låg livlös och sedan skrek hjälp mig och tittade mig i ögonen hela tiden. De bilderna behövde få försvinna litegrann. De suddas lite när det har gått så bra, men när vi pratar om det så känns det som att olyckan hände i morse.

Olyckan finns med Tobias när han själv kör bil.

– Jag har blivit mycket mer vaksam, särskilt när jag korsar gång- och cykelvägar. Man ska verkligen titta sig över axeln för att det är lätt att man missar om någon kommer från en anslutande väg. Olyckan visade hur snabbt det kan bli fel. Som bilist väntar man sig inte att det kanske kommer en cyklist i 30 kilometer i timmen.

Anna är ett fingerat namn.