Här rensas Kalmars värsta avloppspump

Ljusstaden Artikeln publicerades

Hår, våtservetter, kondomer och ibland hela kalsonger. Allt möjligt skräp spolas ner i Kalmars toaletter. Något som ställer till det för Kalmar vattens drifttekniker och höjer VA-taxan.

Ostindievägen är en relativt ny väg som leder från Norrlidsvägen och ner till det framväxande villaområdet på Karlssons äng. Vägen trafikeras främst av byggtrafiken, samt Kalmar vattens driftstekniker. Här finns nämligen pumpstation 26 – Kalmars värsta avloppspump.

– Den är värst för att den täcker ett väldigt stort område och för att det slängs mycket skräp i toaletterna här, säger Jonas Heimdahl, arbetsledare vid Kalmar vatten.

Pumpstation 26 hanterar avloppsvattnet från hela Norrliden, hela Björkenäs, hela Ljusstaden samt från framväxande Karlssons äng. Allt som runt 10 000 personers spolar ner i toaletterna eller häller i vasken passerar brunnen under det lilla huset. Tanken är i alla fall att det ska passera, men invånarnas benägenhet att spola ner både det ena och det andra gör att pumparna ständigt måste rensas.

– Hade det fungerat som det ska så hade bara grått vatten passerat genom pumpstationen. Men det är våtservetter, handservetter, matfett, kläder, hår och mycket mer, säger driftsteknikern Helena Bergman som ansvarar för den ökända pumpstationen.

Driftteknikern Helena Bergman och arbetsledaren Jonas Heimdahl tar med Östra Småland för att visa Kalmars värsta avloppspump.
Foto: Tomas Löwemo
Driftteknikern Helena Bergman och arbetsledaren Jonas Heimdahl tar med Östra Småland för att visa Kalmars värsta avloppspump.

Två gånger per vecka besöker hon pumpstationen för att spola loss stelnat matfett i brunnen och en gång i veckan lyfter hon upp de två pumparna för att rensa bort ”sloffsor”.

Sloffsor är driftteknikernas interna namn på de avföringsindränka hår-, fett- och skräpmassor som de tvingas dra och skära loss från pumparna.

När pumpen hissas upp ur brunnen är den täckt av en seg massa bestående av bland annat hår, matfett, våtservetter och avföring. Rensas inte ”sloffsorna” bort så riskerar de sugas in i själva pumpen och orsaka stopp.
Foto: Tomas Löwemo
När pumpen hissas upp ur brunnen är den täckt av en seg massa bestående av bland annat hår, matfett, våtservetter och avföring. Rensas inte ”sloffsorna” bort så riskerar de sugas in i själva pumpen och orsaka stopp.

– Håret är det värsta för det binder ihop allt det andra skräpet, säger Bergman.

– Och matfettet. Som kanske är varmt och mysigt hemma i vasken men som svalnar och blandas med sand i rören och blir som betong, säger Heimdahl.

Kalmar vatten har tidigare gått ut med uppmaningar om bättre spolningsdiciplin då de varje vecka fångar in cirka ett ton skräp i reningsverkets rensgaller. Men allt skräp hamnar inte där.

– Pumpstationerna är som en kedja som leder avloppsvattnet till reningsverket, förklarar Heimdahl.

– Kommer det en enskild handservett så kanske den kan passera en pump, men riskerar då att fastna i nästa. Den här pumpen är värst för att den är först i kedjan. Men vi har problem vid alla pumpar och rensar bort runt 100 kilo skräp från pumparna varje vecka.

Att människor spolar ner kläder, i synnerhet underkläder, i toaletten kan tyckas uppseendeväckande. Men är vardag för driftteknikerna som har stora problem med just textilierna.

– Kläderna slits sönder och sätter igen pumparna så att de måste öppnas upp och rensas. Strumpbyxor ser vi allt mer sällan men de är hemska då de dras ut till flera meters längd. Sedan snurrar de in sig i hela pumpen, säger Heimdahl.

I pumpstation 26 är det ovanligt att hitta nedspolade kläder. Men övrigt skräp är det gott om.
Foto: Tomas Löwemo
I pumpstation 26 är det ovanligt att hitta nedspolade kläder. Men övrigt skräp är det gott om.

När Östra Småland hänger med på en visning av Pumpstation 26 hittas emellertid inga klädesplagg.

– Det är mycket skräp i den här pumpstationen, men faktiskt sällan kläder. Vid pumpstationen i Läckeby är det betydligt större problem med kalsonger och andra kläder som spolas ner, säger Bergman.

– Vi ser även att problemen flyttar på sig, säger Heimdahl.

– För en 5-6 år sedan hade vi enorma problem med våtservetter i Fjölebro och driftteknikern fick rensa pumpen två-tre gånger i veckan. Då hade många villor precis byggts och många småbarnsföräldrar flyttat in.

– Den gången skrev vi brev till alla som bodde där och bad dem sluta spola ner våtservetter. Efter det försvann nästan problemet helt.

Nu hoppas Kalmar vatten upprepa framgångarna i Fjölebro och den 19 november, på Världstoalettdagen, lanserades kampanjen Tänk om andra såg dig. Syftet är att få Kalmarborna att tänka sig för och endast spola ner naturprodukter och toapapper.

Kampanjen är ny, men problemet gammalt. Det till den milda grad att Bergmans kollega Josefine Petersson startade Instagramkontot @attjobbamedbajs.

– Josefine hade redan startat kontot när jag började för fem år sedan och bjöd in mig. Där lägger vi ut bilder på det värsta vi hittar, men även på roliga saker.

Ståendes i pumpstation 26 omgärdas vi av avloppslukt och på golvet ligger resterna efter dagens rensuppdrag. Men ändå blir det många skratt. Bland annat kring potentiella skäl till varför någon kan anse det befogat att spola ner ett par kalsonger i toaletten. Har de kanske råkat ut för en olycka på en fin middag? Och vad hade Bergman och Heimdahl gjort av trosorna eller kalsongerna vid en sådan situation?

– Haha, det vet jag inte, säger Bergman.

– Göm dem under badkaret eller vad du vill. Men spola absolut inte ner dem i toaletten, säger Heimdahl med ett leende som snabbt slocknar.

– Det är lätt att skoja om det, men det skämtsamma försvinner snabbt när man tänker på beredskapsjouren som får åka ut vid 2-3 tiden på lördagsnatten för att plocka isär en igensatt pump på grund av de där kalsongerna.

– I den här pumpstationen finns två pumpar och sätts båda igen så höjs vattennivån i brunnen snabbt. Får vi inte igång pumparna kan avloppsvatten översvämma källare i området och orsaka miljonskador. Allt extrajobb detta innebär kostar även pengar som läggs på VA-taxan, så kollektivet betalar för de som inte kan sköta sig.