Hela Kalmar gör sig redo för Ironman

Kalmar Artikeln publicerades
På Stortorget där målgången är placerad monteras läktare.
Foto: Isabella Kilvéus
På Stortorget där målgången är placerad monteras läktare.

Under veckan är det återigen dags för Ironman och alla deltagare att inta Kalmars gator och vatten. På lördag går den stora huvudtävlingen av stapeln och det är många som är involverade i det stora arbetet med att förbereda de olika sträckorna.

– Vi förbereder allt, eller i alla fall nästan allt under måndagen, förklarar Henrik Brovell som är tävlingsledare för Ironman.

På lördag inleds tävlingen som vanligt med start vid hamnen i närheten av Kalmar läns museum. När deltagarna sedan har klarat sträckan med simning kommer de upp från vattnet vid parkeringen Lustgården där också växlingsområdet är placerat. När också sträckan på cykeln är genomförd väntar ytterligare en växling innan löpning på maratondistans och målgång i publikhavet på Stortorget.

– Det är fullt arbete för att färdigställa hela växlingsområdet, målgången med alla läktare runt omkring, alla förberedelser i vattnet och så klart det nya expoområdet på Rävspelet.

Ute på Rävspelet, bredvid Fredriksskans kommer det nya expoområdet att finnas.
Foto: Isabella Kilvéus
Ute på Rävspelet, bredvid Fredriksskans kommer det nya expoområdet att finnas.

En av nyheterna i år är just den nya placeringen av expoområdet.

– Vi har tagit beslutet att flytta ut dit. Tidigare låg det precis bredvid växlingsområdet vid parkeringen Lustgården men nu har det fått en helt ny placering. Där ute hittar man nu utställningarna, försäljning, information och registreringen.

På den delen av parkeringen där området tidigare fanns blir det i år istället tillåtet att parkera sin bil igen.

Förutom huvudtävlingen på lördagen ska också Kalmar Mini Tri som genomförs på onsdagskvällen och barntävlingen Ironkids som äger rum under fredagseftermiddagen förberedas. Det är också en av anledningarna till att arbetet har påbörjats så tidigt.

I samband med veckans olika evenemang påverkas också kollektivtrafiken, främst under onsdagen och lördagen. Busslinjerna kommer följa sina ordinarie turer med vissa justerade linjesträckningar. Under lördagen kommer dock linje 421 som är en del av närtrafiken att vara helt inställd.

Bland annat turerna med Kustpilen påverkas under Ironman.
Foto: Lars Johansson
Bland annat turerna med Kustpilen påverkas under Ironman.

Kustpilens turer på sträckan mellan Kalmar och Blomstermåla kommer mellan 10:30 och 17:30 på lördagen att vara helt inställda. Istället kommer dessa att ersättas med buss som kommer avgå i tågets ordinarie avgångstider.

För information om hur kollektivtrafiken påverkas under Ironman går det läsa mer på KLTs hemsida.