Hon fick inte drömjobbet på grund av Migrationsverkets väntetider

Kalmar Artikeln publicerades

I januari förra året gick Núria Ferrer igenom en lång intervjuprocess för ett jobb inom kriminalvården. När hon flera månader senare äntligen verkade ha jobbet i hamn fick hon en smärre chock när de plötsligt frågade om hon var svensk medborgare. Det var hon inte och vägen till medborgarskapet skulle visa sig bli lång.

Núria Ferrer kommer ursprungligen från Barcelona i Spanien men har bott i Sverige i snart fem år. Hon är gift med en svensk man sedan många år tillbaka och tillsammans har de två barn. Just nu jobbar hon som timvikarie på ett hotell, men det är inte det hon vill göra.

I slutet av 2017 såg hon på arbetsförmedlingens hemsida att Kriminalvården sökte medarbetare och hon blev genast nyfiken. Tidigare har Núria jobbat på ett jourhem i Barcelona som hon grundat tillsammans med en annan kvinna. Ett jourhem för personer med olika problematik, så som droger och alkohol. Hon ansåg därför att hon hade bra erfarenheter och att ett jobb på Kriminalvården skulle passa henne.

Núria Ferrer gick miste om sitt drömjobb på Kriminalvården eftersom de ville att hon skulle vara svensk medborgare och Migrationsverkets kötider till att få ett svenskt medborgarskap just nu ligger på mer än två år.
Foto: Lindah Tisjö
Núria Ferrer gick miste om sitt drömjobb på Kriminalvården eftersom de ville att hon skulle vara svensk medborgare och Migrationsverkets kötider till att få ett svenskt medborgarskap just nu ligger på mer än två år.

Hon sökte jobbet och fick genomgå en omfattande intervjuprocess, som efter flera månader resulterade i att hon i stort sett fick jobbet. När de sista formaliteterna kvarstod så frågade plötsligt Kriminalvården om hon var svensk medborgare, för det var ett krav för att kunna jobba där, och Núria blev smått chockad.

– Först ville jag bara gråta. Men sen tänkte jag att jag skulle skynda mig att ansöka så jag kunde bli svensk medborgare. Det stod då på Migrationsverkets hemsida att beslutstiden var en till tre månader för enklare ärenden och jag meddelade Kriminalvården detta och vi skulle höras av när jag fått beslutet, säger hon.

Men efter ett halvår hade Núria fortfarande inte hört ett ord från Migrationsverket och hon kontaktade dem för att få reda på hur allting fortskred. Där svarade de att utredningen skulle ta 22-24 månader och att hon måste vänta i kön.

– Jag blev chockad och sa; ”va? 24 månader?! Jag har nästan fått ett jobb. Det har tagit fyra år för mig att få ett riktigt jobb. Jag är 50 år, jag kan inte vänta hur länge som helst”. Nu står det inte längre 22-24 månader på Migrationsverkets hemsida, nu står det 28 månader. Ska jag hinna bli 60 år innan de ger mig ett svenskt medborgarskap? undrar Núria Ferrer.

Flera handläggare på Migrationsverket sa att det är cirka tio procent av alla ansökningar som fick besked inom tre månader, de så kallade ”enkla fallen”, men när Núria ville veta varför hon inte tillhörde den gruppen så fick hon inget svar.

– Vem är då ett enkelt fall? Varför tillhör inte jag dem? Vad krävs av mig för att jag ska få mitt medborgarskap inom rimlig tid? Om jag bara hade fått ett svar, till exempel att det bara är ensamkommande barn som hanteras skyndsamt, då skulle jag förstå och vänta på min tur. Men ingen gav mig något svar.

– Jag säger inte alls att jag är viktigare än en person som kommer från Afghanistan eller Irak, men jag förstår att de behöver utreda dem. Men i mitt fall - min man är svensk, mina barn är svenska, jag kommer från ett EU-land och har bott här i över fyra år. Jag trodde att det bara var att underteckna och skicka iväg det. Om mitt papper tar två sekunder att skriva under, så förstår jag inte varför jag ska behöva vänta i två år på ett besked.

– I och med att inget beslut har tagits ännu så kan vi inte heller överklaga. Beslutet tar hur lång tid som helst och vi kan inte göra någonting. Man blir rättslös, säger Núrias man Rickard Bucksch.

Núria Ferrer och hennes man Rickard Bucksch.
Foto: Lindah Tisjö
Núria Ferrer och hennes man Rickard Bucksch.

Vad skulle ni säga att de här långa väntetiderna ställer till med?

– Det kan få många konsekvenser, det är ju en sak som inte fungerar i samhället. Är man EU-medborgare så kan man fortfarande bo och verka här, men är man inte det så är man ju väldigt handikappad om man inte kommer framåt i processen. Myndighetsbeslut ska vara transparenta och man ska få veta på vilka grunder ett beslut har tagits, men i Núrias fall - att bli sorterad bland de enklare fallen eller inte, får ju jättestora konsekvenser för henne. Men vi får inga som helst förklaringar på vilka grunder det beslutet har fattats. Ingen transparens alls. Regeringen säger att de vill att alla som kommer hit ska betala skatt, men samtidigt är det myndigheter som sätter hinder i vägen, säger Rickard Bucksch.

– I två år fick jag bidrag från arbetsförmedlingen. Och det är löjligt - jag vill inte ha bidrag, jag vill kunna jobba och ha min egen karriär! Fängelset behöver mig, jag behöver fängelset - vart ligger problemet?

Var tredje månad skickar Núria ett mejl till Kriminalvården och meddelar att hon fortfarande är intresserad av jobbet och att hon ännu inte fått något besked från Migrationsverket. Hon hoppas att Kriminalvården fortfarande ska vara intresserad av att anställa henne när hon fått sitt svenska medborgarskap.

Fakta

För att bli svensk medborgare krävs att du:

Kan styrka din identitet

Har fyllt 18 år

Har permanent uppehållstillstånd, uppehållsrätt eller uppehållskort

Har uppfyllt kraven för hemvist (det vill säga du ska ha bott i Sverige en viss tid)

Ha levt ett skötsamt liv i Sverige

Visa mer...