Hon undersöker hur mobilen påverkar barns ögon

Kalmar Artikeln publicerades
Pelsin Demir är doktorand på Linnéuniversitetet och optiker på Specsavers i Kalmar.
Foto: Lotta Zaar
Pelsin Demir är doktorand på Linnéuniversitetet och optiker på Specsavers i Kalmar.

Allt fler blir närsynta och forskning pågår för att se om barns skärmanvändning är en orsak till det. Här i Småland är det 200 barn som får sina ögon undersökta. Målet är att observera utvecklingen och identifiera riskfaktorer som orsakar närsynthet.

För många föräldrar är det ett dilemma att få barn att släppa taget om telefonen eller lämna datorskärmen. Ger den här forskningen ännu mer dåligt samvete till de som inte lyckas i kampen om skärmtiden?

– Min ingång är att se hur det ser ut i Sverige, säger doktoranden och optikern Pelsin Demir. Vi vill veta hur många som får närsynthet och hur snabbt närsyntheten utvecklas under en period.

I januari kommer de första resultaten från studien att publiceras i en artikel. Förhoppningen är att ta reda på hur stort problemet är och vilka riskfaktorer som finns. Det är redan känt att mycket skärmtid kan göra att man blir närsynt och att utevistelse däremot skyddar.

– Från studier i Asien vet man att sitter man trettio minuter i sträck och håller en dator, mobil eller bok närmare än trettio centimeter så löper man större risk att utveckla närsynthet. Andra studier visar att om barn är ute minst två timmar efter skolan så skyddar det ögat mot att bli närsynt.

Pelsin Demir nämner en nygjord studie från Norge där bara elva procent av barnen var närsynta. En studie gjord i Göteborg år 2000 visade att hälften av barnen på mellanstadiet var närsynta.

– I Australien har Brien Holden Vision Institute beräknat att hälften av jordens befolkning kommer vara närsynt år 2050.

Det som är oroväckande är att närsyntheten betyder mer än att många fler behöver bära glasögon.

– Närsynthet ökar risken för att man utvecklar ögonpatologier som har en potentiell effekt till blindhet.

I klarspråk handlar det om ökad risk för bland annat går starr, grön starr och näthinneavlossning.

– Risken ökar mer ju högre närsynthet du har.

Till exempel är det 14 gånger högre risk att få grön starr om man har närsynthet på -5,00 dioptrier eller mer. Förutom att vara mycket utomhus så finns det en enkel regel för att minska risken för närsynthet.

– Ta en paus var tjugonde minut, lyft blicken från skärmen och fokusera på något långt bort och håll kvar blicken där i 20 sekunder. På så vis undviker du spasm i ögonen, sedan kan man återgå till skärmen.

Den här regeln har Pelsin Demir berättat om för barnen.

– Många har börjat använda 20-20-regeln och gillar den. Barnen är hundra procent med och vet vad vi håller på med. De är nyfikna på resultatet och vill gärna kunna använda skärm lite extra. De förstår också att de behöver minska tittandet om det inte är bra.

Synen är extra känslig när ögat fortfarande växer, vilket det gör till barnet är 12 år.

– Jag kan ta mig själv som exempel. Jag hade ingen telefon förrän jag var 7 år, men min lillasyster hade det när hon var 4 år. Jag är inte närsynt, men hon är det. Det väcker tankar. Närsyntheten blommade i samband med att elektroniken gjorde det. Har det något samband? Vi vet inte det.

Forskning om skärmtid och närsynthet

Om Pelsin Demir hade haft barn skulle hon ha varit försiktig med skärmtid tills vi vet mer om hur det påverkar synen.

– Föräldrar till barnen i studien berättar hur de försöker göra för att minska skärmtiden. Många barn tittar på Youtube och då kopplar vissa föräldrar mobilen till tv:n. Jag tycker att det är en väldigt bra lösning.

Vinsten blir att barnet kommer längre från skärmen. Bäst är att inte vara närmare än 40 centimeter.

– En del föräldrar är listiga och stänger ner nätet efter klockan 20.00. Andra sätt är att ha begränsad tid som en timme på vardagar och lite mer på helgen. Föräldrarna är engagerade och vill komma på lösningar.

Studien undersöker även hur vanlig läsning påverkar synen. Mycket talar för att det är jobbigare för ögonen att titta på en mobil än i en bok.

– På skärmen finns rörelse, ljus och blänket som påverkar. Man håller också mobilen närmare ögonen.

Studien kommer att ge mer kunskap om hur skärmtid påverkar barns syn. Oavsett resultatet lär mobiltelefonerna fortsätta att ta plats i barnens vardag.

– Mobilen har blivit så viktig i dagens samhälle. Där finns allt skrivet och dör den, ja då är det kört. Jag tycker att det är bra att barnen är high-tech. De kan mer än oss vuxna och kollar snabbt igenom vad som går att göra med mobilen. Jag tror att vi behöver hjälpas åt för att minska skärmtiden. Det går om skolan, barnen och föräldrarna gör det tillsammans.

Fakta

Forskningsprojektet

Undersökningen startade 1 mars 2019 och pågår under två år. Utöver skärmtid studeras även hur länge barnen är utomhus och hur mycket de till exempel läser böcker.

Barnen som deltar i studien är 8-16 år och får åka till Kalmar var sjätte månad. Totalt blir det fem undersökningar för varje barn.

Barnen kommer bland annat från Kalmar, Hultsfred, Västervik i Kalmar län samt Växjö, Alvesta, Värnamo och Karlskrona.

Forskningen leds av Kalmar Myopia Study-group, på institutionen för medicin och optometri, fakulteten för hälso- och livsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Forskningsprojektet finansieras av Specsavers och Linnéuniversitetet.

Samma forskningsprojekt som pågår på Linnéuniversitetet görs samtidigt i Australien, Kina, Vietnam och Indien.

Visa mer...