Ida Gratte – Feministen som blev en pizza

Maktlistan 2018 del 2 Artikeln publicerades
Ida Gratte är en förebild för många unga tjejer idag.
Foto: Eric Arenius
Ida Gratte är en förebild för många unga tjejer idag.

Artist-Feminist-Songwriter, står det på visitkortet. I den ordningen. Men Ida Gratte i Kalmar skulle kunna lagt till Förebild, för det är vad hon är för många unga tjejer.

Den idag 22-åriga låtskrivaren och artisten fick ett rejält genomslag med låten ”Fucked up world”, 2016. Sedan dess har det blivit flera. Hon skriver om unga tjejers utsatthet och att vägra att låta tafsandet på krogen och rädslan för att gå hem ensam, bli den norm som man måste rätta sig efter.

Och hon uppmärksammas allt mer i Musiksverige. I november spelade hon inför 8 000 personer i Kungsträdgården.

– Men jag vill inte vara en arg feminist i folks ögon. Jag är oftast en glad feminist. Visst är jag förbannad på sexism och machokultur, men i grunden tycker jag det mesta i livet är rätt kul, säger hon.

Pizzan Gratte special, en av många hyllningar till artisten och feministen.
Foto: Eric Arenius
Pizzan Gratte special, en av många hyllningar till artisten och feministen.

Det slutgiltiga bevisat på kändisskapet och inflytandet, i vart fall i Kalmar, kom i slutet av november.

Hon har en egenhändigt designad pizza uppkallad efter sig på Pizzapalatset: "Gratte Special".

Då är man stor i Kalmar.

–Den är vegetarisk, getost och rödbetor är två ingredienser, säger hon. Jag försöker äta vegetariskt så mycket som möjligt, det borde fler göra.

Du vill vara en förebild har du sagt. På vilket sätt?

– Jag vet själv hur det känns att vara osäker, både på sig själv och sin kropp. Jag vill visa att det är OK att säga nej och att göra det ordentligt. Det får aldrig vara så att en oönskad hand på rumpan och tafsande på dansgolvet accepteras.

Du har aldrig funderat på en politisk karriär istället?

– Karriär och karriär. Jag har funderat på att engagera mig partipolitiskt. Men vilket parti man än tittar på finns det sådant man inte gillar. Det är en svår värld att förstå sig på det där.

Är du politiskt intresserad?

– Oja, Jag har starka politiska åsikter och jag vet var mina sympatier finns men framför allt var de inte finns. Och jag gillar att tala och föreläsa inför folk även utan att gitarren är med.

Inom vilka områden tycker du att jämställdheten fungerar sämst idag?

– Om man tittar inom mitt eget område, musiken, så kan man bli riktigt förbannad. Kvinnokroppen används hela tiden i musikvideos för att sälja. Hyllade artister vräker på med texter om slampiga tjejer och ”horor”. Det gör mig så förbannad.

– Den machokultur som ligger som en måttstock i samhället har vi fortfarande inte lyckats bryta ner, det känns också trist. Män står för nästan 100 procent av alla sexbrott. Det är vissa mäns attityd som är problemet, det är den som måste ändras. Vi måste börja våga säga i från när folk gör fel i vardagen, på jobbet och i kompiskretsen.

– Jag vill vara en glad feminist, berättar Ida Gratte för Östra Småland/Nyheternas Ulf Carlsson.
Foto: Eric Arenius
– Jag vill vara en glad feminist, berättar Ida Gratte för Östra Småland/Nyheternas Ulf Carlsson.

Men är det inget som blivit bättre?

– Jo, det mesta har blivit bättre. Men det betyder ju inte att det är bra.

– Samtyckeslagen är jättebra. Nu är det inte så att tjejen måste ha sagt nej, för att det ska dömas som sexuellt övergrepp. När jag kom med Fucked up world, för 2,5 år sedan tyckte jag att det behövdes en revolution. Sedan kom metoo förra året och det var grymt. Vi har börjat tala om det som varit tjejers vardag hur länge som helst. Och det är nu som det kan börja hända saker.

– Men det är i det lilla och vardagliga som förändringen måste ske. Tar du ställning mot och säger till när arbetskamrater kommer med sexistiska skämt?

Och så har det väl blivit mer accepterat att tala om sexism?

– Ja, det vågar jag säga. Jag spelade för Smålands Akademi och landshövdingen på residenset för inte så länge sedan. Tänkte att de kanske ville lyssna på lite trubadurigt och finstämt. Men de ville jag skulle köra mina egna låtar. Så jag gjorde det med bland annat ”Pizza Slice”, som handlar om en efterhängsen kille som vill jag ska hänga med hem och att jag förklarar att det enda jag vill stoppa i munnen är en pizza slice.

Smålands Akademi gillade de feministiska låtarna när Ida Gratte träffade det celebra sällskapet på residenset.
Foto: Eric Arenius
Smålands Akademi gillade de feministiska låtarna när Ida Gratte träffade det celebra sällskapet på residenset.

Vilka är dina musikaliska förebilder?

–Anne-Marie, såg henne live i somras. Vilken powerbrud! Lilly Allen är en annan.

Och annars?

– Clara Henry har hjälp mig så mycket under uppväxten, och på senaste tiden Mia Skäringer.

När blir du själv glad?

Det är ofta. Men när det gäller musiken kan jag hoppa högt när det efter en spelning kommer fram en äldre kvinna och klappar mig på axeln och säger att ”Det där var bra, tänkt om vi vågat säga ifrån tidigare”. Då blir man alldeles varm inombords. Dom som levt i mansdominansen hela livet och inser att nu jäklar finns det hopp om förändring.

Du har varit med och arrangerat självförsvarskurser för tjejer genom NBV. Är inte det att kapitulera för det sexistiska våldet? Att det blir accepterat att kvinnor måste försvara sig?

– Nej, det tycker inte jag. Att kunna försvara sin egen kropp är nyttigt för alla och stärker självkänslan.

Har du alltid varit tuff? Hur var det i skolan?

– Jag har alltid haft attityd på scenen. Men privat är det annorlunda. Det var tufft på högstadiet. Jag skulle velat ha bättre självförtroende då. En gång hörde en kille av sig och ville "ses". Med det menar jag ligga. Det var jag inte alls intresserad av och tackade nej. Nästa dag i korridoren kallade han mig slampig. Jag kallades slampig för att jag INTE ville gå med honom, det var ju helt bakvänt. Ändå tog det så hårt på mig då. Hade det varit idag hade jag konfronterat och satt honom på plats.

Högstadiet var inte alltid så kul, berättar Ida Gratte.
Foto: Eric Arenius
Högstadiet var inte alltid så kul, berättar Ida Gratte.

Det finns ju också ett pris. Du har berättat att du fått penisbilder i massor skickade till dig och inför senaste skivlanseringen kidnappades de flesta av dina konton på sociala medier.

– Det var när jag skrev en låt om att jag inte ville ha dickpics. Men värre var när kontona försvann. Det betydde så mycket för mig och stoppade också upp lanseringen av låten. Nu kan jag skratta åt det, men då grät jag. Och kapningen har varit mycket negativ för mig när det gäller att få ut nytt material. Jag har jobbat upp min facebooksida ganska bra, nu är halva fanbasen tillbaka men välkomna att gilla min "Ida Gratte" musiksida för att ha koll på mina kommande spelningar/låtsläpp.

– Jag är en extrem känslomänniska på alla sätt, både när det gäller ilska och glädje.

Hur länge får vi ha dig kvar i Kalmar?

– Jag vill gärna till en storstad. Det är nästan nödvändigt om man vill göra karriär i min bransch. Jag har trivts jättebra på Pama records, mitt första skivbolag, men där är det 100 procent män. Jag skulle vilja hitta en kvinnlig producent och dj att jobba med. Jag har en vision vad jag vill med musiken och för att nå den måste jag nog flytta.

Framtiden. Vad tror du att du gör om fem år?

– Då måste jag snart sticka och hämta ungarna på dagis. Jag har träffat en underbar människa att dela mitt liv med och har lyckats kombinera det med att sjunga mina feministiska sånger på de riktigt stora scenerna.

Fakta

Född: 6 september 1996.

Familj: Bror, mamma, pappa och Anitha.

Utbildning: Grundskola i Nybro, Stage4You i Torsås, Sång och Vokal på Högalids folkhögskola och så lite blandade kurser, i tex. projektledning och egenföretagande.

Jobb: Artist och låtskrivare. Verksamhetsutvecklare inom musik och jämställdhet på NBV.

Mat: Jag är så dålig på att laga mat. När det sker blir det något gott vegetariskt. Oftast tacos.

När jag tittar på TV: Bonde söker fru, Hollywoodfruar. ”Det senare är väldigt bra att titta på om man tycker att man själv är lite knepig och halvtokig. Det ger perspektiv, haha”.

När jag inte är på jobbet: Sitter vid pianot eller träffar nya människor, vänner och familjen. Äter glass och tittar på serier. ”Det är lite svårt att skilja på fritid och privatliv när man jobbar med det man brinner för.”

Visa mer...