Familj

Idag äts det kanelbullar som aldrig förr

Kalmar Artikeln publicerades
Madelene Ljunggren på Konditori Fiesta laddar upp för en anstormning av bullsugna.
Foto: Andreas Yngvesson
Madelene Ljunggren på Konditori Fiesta laddar upp för en anstormning av bullsugna.

Kanelbullen är en viktig del av den svenska fikakulturen. När Kanelbullens dag firar äter vi mer än någonsin. Konditori Fiesta säljer närmare 2500 kanelbullar jämfört med 50 en vanlig bra dag.

– Kanelbullen går verkligen hem bland folk, den är jättepopulär, säger Madelene Ljunggren på Fiesta.

Kanelbullens dag fyller i år 20 år och svenskarna vräker i sig bullar just denna dag. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer förväntas vi svenskar tillsammans äta 8,3 miljoner kanelbullar på dess speciella dag 4 oktober.

Konditori Fiesta i Kalmar är inget undantag, redan långt innan dagen har de fått in massor av förbeställningar.

– Vi hann knappt börja annonsera om dagen innan folk började ringa och beställa. Det är många privatpersoner och företag som vill ha sin kanelbulle på Kanelbullens dag, säger Madelene Ljunggren.

Fiesta har tagit in en extra bagare för att hinna med.

– Egentligen skulle vi behövt en extra bagare idag också men den vi brukar ta in kunde inte, säger Ljunggren dagen före dagen.

Fakta

Kanelbullens dag

2018 åt 54 procent minst en kanelbulle, varav drygt 40 procent åt två eller flera. Uppskattningsvis såldes 8,3 miljoner bullar under Kanelbullens dag 2018 och minst lika många uppskattas säljas i år.

Råvaruåtgång i kg: (beräknat på antal bullar som äts och utifrån grundrecept på kanelbullar från Svenska Bagarlandslaget)

Mjöl: 248 249

Smör: 185 288

Socker: 128 442

Vatten: 107 935

Pärlsocker: 33 104

Jäst: 10 793

Ägg: 10 793

Kanel: 7 106

Kardemumma: 3 238

Salt: 1 619

Totalt: 736 568

Källor: GfK, Sveriges bagare & konditorer

Visa mer...

För det behövs extra händer för att klara anstormningen av bullsugna.

– Gud ja. En bra dag säljer vi kanske 50 kanelbullar i vanliga fall, men nu pratar vi nog upp emot 2500 här och på vår filial i Färjestaden.

Martin Lundell som är vd på Sveriges bagare & konditorer menar att Kanelbullens dag har blivit en av de allra viktigaste dagarna för branschen.

– Kanelbullens dag har under sina 20 år vuxit sig lika stark som fettisdagen och Lucia-firandet för bageribranschen. När det äts över åtta miljoner bullar på en dag utmanas landets bagerier, säger han.

Mjöl, smör, socker, jäst, ägg, socker, kardemumma och så klart kanel är ingredienserna i en klassisk kanelbulle.
Foto: Andreas Yngvesson
Mjöl, smör, socker, jäst, ägg, socker, kardemumma och så klart kanel är ingredienserna i en klassisk kanelbulle.

Förra året åt 54 procent av svenskarna minst en kanelbulle 4 oktober, 40 procent åt mer än en.

Till de 8,3 miljoner bullarna som vi väntas äta i år kommer bagarna använda närmre 250 000 kg mjöl, 185 000 kg smör, 7000 kg kanel och med alla råvaror inräknat blir det över 730 000 kg kanelbulleingredienser – bara på en dag.

– Kanelbullens dag är verkligen ett kvitto på hur stark och djupt rotad den svenska fikakulturen är och det är intressant att se att dagen bara fortsätter att växa. Det blir extra tydligt hur mycket vi svenskar gillar att fika, säger Martin Lundell.

För Madelene Ljunggren och Fiesta är det en självklarhet att haka på när det vankas speciella tillfällen som Kanelbullens dag.

– Som konditori så måste du haka på sådana här dagar, det gäller att ta vara på möjligheterna.