"Jag ska skära halsen av dig"

Emmaboda Artikeln publicerades
26-åringen medger att han har deltagit i strider i hemlandet Syrien, men förnekar alla anklagelser om hot som riktas mot honom.
Foto:Polisens förundersökning
26-åringen medger att han har deltagit i strider i hemlandet Syrien, men förnekar alla anklagelser om hot som riktas mot honom.

26-åringen från Syrien skrämde de andra på asylboendet. Polis som kom dit mötte en gråtande man som på grund av sin kristna tro blivit hotad till livet. "Jag har flytt kriget för att slippa sådant här".

På måndag ställs 26-åringen inför rätta, åtalad för olaga hot. Han har suttit anhållen och häktad sedan han greps på kvällen den 22 september.

Polisen hade då larmats till asylboendet i Boda Glasbruk. Patrullen som kom dit informerades om att en boende hade hotats till livet av en annan boende. Hoten ska grunda sig i att mannen, som vi kan kalla Amir, är kristen medan den andre är muslim.

Den utpekade 26-åringen greps och fördes till Kalmar. För säkerhets skull beslutades att tillfälligt flytta både Amir och hans rumskompis tillika gode vän till annan ort.

  I förhören som följer framträder bilden av 26-åringen som en extremist som hotar och skrämmer de som inte följer "rätt lära".

  26-åringen och Amir har anlänt till Boda Glasbruk samtidigt, bara fem dagar tidigare. Amir berättar att han snabbt uppfattat 26-åringen som "mycket extrem". Bland annat ska han ha krävt att de andra ska byta tv-kanal då det dykt upp lättklädda kvinnor i rutan.

  Flera personer har hört honom prata om att han njuter av att lyssna på explosioner från kriget, som han har inspelat på telefonen, eftersom "de som utför explosionerna kommer till martyrhimlen". Han ska också ha hörts diskutera med någon över telefon om att han ska döda för att bli hemskickad till Syrien.

  Dagen innan 26-åringen grips säger han enligt flera vittnen att om han inte utvisas snart så blir det Jihad, och då ska han mörda någon. Senare på dagen cyklar han till Emmaboda där han sägs leta efter en större kniv i en second handbutik.

  Amir är också i stan. När 26-åringen ser att han har handlat öl säger han enligt Amir att "ditt huvud har blivit för stort och det är dags att klippa det" samt "jag ska skära halsen av dig".

  Dagen för gripandet frågar 26-åringen Amir om denne är sunnimuslim precis som han. När han får höra att Amir är kristen ska han ha hotat med att även skada Amirs familj i Syrien.

  Amir är mycket rädd. "Jag har flytt kriget för att slippa sådant här", säger han.

  26-åringen går på Amirs rumskompis och undrar enligt denne hur han som muslim kan bo med en kristen som dricker alkohol. Rumskompisen säger i förhör att han inte har några problem alls med detta. Amir är hans bästa vän och även om han inte hade varit det så är alla människor lika värda.

  Det är inte bara inför andra boende som 26-åringen hotar att göra Amir illa. Till en personal som pratar arabiska säger han att om inte Amir skickas bort så ska han "slakta honom". Detta sker samma dag som polis larmas och 26-åringen grips.