Jägareförbundet: Lindsdalsvideon bevisar inte vildsvinsökning

Lindsdal Artikeln publicerades
Stillbild från Daniel Soldatić video som visar en vildsvinsflock på 14 djur som korsar Lindsdalsvägen och fortsätter in mot samhället. Videon fick mycket stor spridning på Facebook.
Foto: Daniel Soldatić/Privat
Stillbild från Daniel Soldatić video som visar en vildsvinsflock på 14 djur som korsar Lindsdalsvägen och fortsätter in mot samhället. Videon fick mycket stor spridning på Facebook.

Den 20 januari i år blev en 15-årig Lindsdalsbo och hans pappa vittne till en vildsvinsflock på 14 djur som sprang in mot Lindsdal. Men videon bevisar inte att vildsvinsstammen ökat i Kalmar kommun.

15-åringen, Daniel Soldatic, satt i sin bil tillsammans med sin pappa Dragan när de bevittnade den snabbt rusande flocken som korsade Lindsdalsvägen.

– Jag tog snabbt upp mobilen från fickan och vevade ner rutan, berättade Daniel Soldatic för SVT Nyheter i samband med händelsen.

– Det kändes lite galet när så många vildsvin sprang över vägen. Jag har aldrig ens sett vildsvin i mitt liv.

Videon fick mycket stor spridning på Facebook, där Soldatic lade upp videon, och blev bland annat omskriven i Aftonbladet. Videon tolkades av somliga som att vildsvinen blivit allt fler, vilket P4 Kalmar rapporterade om.

Men enligt Fredrik Zethraeus, jaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet Region syd, har antalet vildsvin i Kalmar län minskat betydligt de senaste åren.

I januari i år blev en video föreställande 14 vildsvin som korsar en väg vid Lindsdal viral. Videon tolkades som att vildsvinsstammen ökat, men det stämmer alltså inte?

– Nu är vi nere på en extremt lokal nivå. Tätorten Lindsdal är jättelokalt och där har man sett en flock på 14 vildsvin. Det är en ganska normal flock med en eller två suggor, kultingar och en och annan fjoling.

– Sedan är det alltid lite svårt med den tätortsnära naturen då det oftast finns ganska bra med skydd och mat åt vildsvinen. Det gör att vildsvinen söker sig dit.

– Dessutom vill man inte ha för mycket jakt i bostadsområden då det stör allmänheten. Men kommunjägarna gör ett jättefint arbete och har väldigt bra koll på vildsvinen och var de finns i Kalmar kommun. Det märks på de viltråd som jag varit med på. De är väldigt engagerade och tar bort skadegörande vildsvin.

– Men egentligen är det ingen fara att ha vildsvin nära bostadsområden, de är inte farliga.

Fast utgör vildsvinen inte en stor fara i trafiken?

– Det är faktiskt något man också ser, att vildsvinsolyckorna minskat jämfört med samma period förra året.

– Under perioden januari till maj 2017 inträffade 205 trafikolyckor med vildsvin i Kalmar län jämfört med 155 olyckor 2018. Det är en minskning med nästan 25 procent, enligt Nationella viltolycksrådets statistik på viltolycka.se.