”Jäkligt roligt att kunna hjälpa andra”

Kalmar Artikeln publicerades
Bernt Olausson (vänster) och Berne Samuelsson (höger) vill hjälpa och stötta personer som hamnat utanför samhället
Foto: Sara Jones Pettersson
Bernt Olausson (vänster) och Berne Samuelsson (höger) vill hjälpa och stötta personer som hamnat utanför samhället

Kamratskap, solidaritet, drogfrihet och hederlighet är de fyra ledord som utgör grunden för föreningen KRIS (Kriminellas revansch i samhället). På KRIS är alla som har haft någon form av missbruk eller kriminell bakgrund välkomna. Unga som gamla.

Föreningens främsta uppgift är att fungera som en plattform för att hjälpa personer att ta sig ut i samhället. Tanken är att man ska stötta och hjälpa varandra att komma på fötter och inte återfalla i gamla ovanor. Och reglerna är enkla – nolltolerans mot kriminalitet, droger och alkohol.

Sedan i september har Bernt Olausson, sekreterare, och Berne Samuelsson, ordförande i föreningen, arbetat för att få igång KRIS i Kalmar igen efter att det stängde för två år sedan. Trots att man fått tummen upp från myndigheter att starta igång verksamheten saknas fortfarande en lokal. Något som föreningen hoppas kunna få tillgång till i början på nästa år.

– Det är ganska tungt för oss, därför måste vi ha myndigheternas hjälp för komma igång. Men vi kommer klara oss ganska bra själva så fort vi bara får en lokal, säger Bernt Olausson.

Berne Samuelsson och Bernt Olausson valde att starta verksamheten igen efter nedläggningen. De menar själva att det handlar om det enorma behovet av en sådan verksamhet.

– Klyftorna är så pass stora idag, det behövs verkligen den här typen av föreningar. I vår värld ser man det och man hör det. Det är jättemånga, både ungdomar och äldre, som frågar efter KRIS. Det finns ett stort behov, säger Berne Samuelsson.

Det enda som nu saknas är en lokal, det är sista pusselbiten innan verksamheten kan dra igång på riktigt
Foto: Sara Jones Pettersson
Det enda som nu saknas är en lokal, det är sista pusselbiten innan verksamheten kan dra igång på riktigt

Sedan verksamheten återigen drog igång i september har responsen varit positiv.

– Den har varit bra. Det har varit en del skolor som kontaktat oss. Och myndigheterna känner ju till oss sedan innan så de välkomnar oss också, säger Bernt Olausson.

Det enda som nu hindrar dem är väntan på en lokal, något som gör Bernt Olausson och Berne Samuelsson frustrerade. Det är den sista pusselbiten innan verksamheten kan dra igång på riktigt. De pratar båda om vikten av att ha en plats dit man kan komma och sysselsätta sig, prata och få stöd.

Matlagning är något som verkar ligga båda varmt om hjärtat, och ska fungera som navet i verksamheten. Det är genom matlagning, och andra typer av aktiviteter, som föreningen vill skapa en plats för personer som behöver stöd. Men utan lokal blir det svårt att skapa den platsen, menar Berne Samuelsson.

– Det går sakta men säkert framåt, men det är ju hela grejen med lokalfrågan, och att kunna få till ett kök. Det är så man får anknytning och det är så man får den där värmen.

Att verksamheten åter dragit igång i Kalmar är de båda överens om är jätteviktigt för att stötta personer som hamnat utanför samhället. KRIS är för alla som behöver stöttning. Berne Samuelsson och Bernt Olausson har själva ingen utbildning men menar att deras erfarenhet väger upp lika stort. De har också varit på fel sida av samhället och vet hur svårt det kan vara att ta sig ur. Därför är verksamheten så viktig.

– Det är också jäkligt roligt att kunna hjälpa, säger Berne Samuelsson.