Jimmie Åkesson: ”Alla länder försöker påverka valen i alla andra länder”

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tror att andra länder kommer försöka påverka höstens val i Sverige. Men risken för att falska nyheter ska påverka svensk politik ser han som överdriven.
Foto: Tomas Löwemo
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tror att andra länder kommer försöka påverka höstens val i Sverige. Men risken för att falska nyheter ska påverka svensk politik ser han som överdriven.

Det är inte förvånande om andra länder försöker påverka det svenska valet, men oron för falska nyheter är kraftigt överdriven. Det säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som gästade Kalmar under måndagen.

Jimmie Åkesson befinner sig just nu ute på en uppstartsturné av valrörelsen och under måndagskvällen talade han i Kalmar inför ett välbesökt medlemsmöte med över 250 deltagare.

I valet 2018 väntas sociala medier spela en större roll än någonsin. Sociala medier skapar möjlighet för partierna att kommunicera direkt med sina väljare. Men samtidigt öppnar de upp för påverkansoperationer, bland annat har 13 ryska medborgare åtalats i USA för att ha använt sociala medier för att påverka USA-valet 2016.

Vår tidning fick en kort pratstund med Jimmie Åkesson i samband med måndagens möte och frågade om hans syn på saken.

Tror du det finns en risk för att andra länder ska försöka påverka höstens val i Sverige?

– Min bild är att alla länder försöker påverka valen i alla andra länder, säger Jimmie Åkesson.

– Det kan vara Ryssland, men även USA och andra länder. Och att andra länder kommer försöka påverka även det svenska valet på ett eller annat sätt är jag inte förvånad av.

Vilka risker ser du med den typen av påverkansoperationer?

– Det beror på hur de gör. Ett exempel är spridningen av falska nyheter, men jag har överhuvudtaget inte sett ett enda exempel på när falska nyheter påverkat svensk politik, åtminstone inte i proportion till debatten.

– Sedan finns risken att de gör dataintrång i exempelvis andras e-postkonton och sprider vidare informationen. Som inför förra valet då samtliga partiers e-post hackades. Men det blev inte någon direkt påverkan då det inträffade så kort inpå valet. Men detta är en viktig angelägenhet och människor behöver utbildning i hur det ska hanteras.

I fredags avslöjade Dagens nyheter att det på Utrikesdepartementet, UD, finns misstankar om att en mejlkonversation mellan UD och en journalist kan ha avlyssnats av främmande makt. Mejlen spreds sedan av en moderat riksdagsledamot som nu fått lämna Moderaternas partistyrelse. Vad är din kommentar på det?

– Jag är inte direkt insatt i den frågan och då är det svårt för mig att ge en kommentar. Men vad jag förstått så är det enbart Dagens nyheter som pratat om signalspaning och det har jag inte sett några belägg för att det skulle stämma.

Till sist. I Kalmar är Sverigedemokraterna närmast synonymt med Thoralf Alfsson som sitter i kommunstyrelsen. Vad är din bild av honom?

– Jag har ingen bild av honom annat än att han har varit med länge. Jag är inte insatt i detaljer kring hans arbete i kommunen. Men han är en av de goda som utgör partiet och han gör säkert ett bra arbete.