Juholt om angreppet på Greta

Oskarshamn Artikeln publicerades
Håkan Juholt är en av dem som kommenterat angreppet på Greta Thunberg.
Foto: Roger Carlsson
Håkan Juholt är en av dem som kommenterat angreppet på Greta Thunberg.

Håkan Juholt är en av många som reagerat och kommenterat artikeln om SD-politikern Dan Bengtsson som spridit en ifrågasatt artikel om klimataktivisten Greta Thunberg.

Juholt, som idag är ambassadör i Reykjavik efter tiden som socialdemokratisk partiordförande, har också ett förflutet som kommunpolitiker i Oskarshamn.

Så här skriver han:

”1982 blev jag invald som ledamot i Oskarshamns kommunfullmäktige. Jag var stolt, hedrad och djupt imponerad av de ledamöter som representerade de olika partierna. På gravstenar i vår kommun ser jag ofta ”ledamot av stadsfullmäktige”. Uppdraget var kopplat till ansvar, bildning och respekt. Jag funderar ofta på vad som följer efter det vi nu i vår tid upplever.”

Dan Bengtsson (SD) hamnade i massmedialt fokus sedan han delat en artikel från Nya Tider. Artikeln gör gällande att bakom Greta Thunberg finns organisationer som stöttas av bland andra Georg Soros, mannen som blivit miljardär på valutaspekulationer. 80-åringen har på senare år använt en del av sin enorma förmögenhet att stödja radikala rörelser och att motarbeta nationalistiska ledare, inte minst Viktor Orbán i Soros forna hemland Ungern.

Soros är av judisk börd och en del av hans motståndare har använt det mot honom.

Nya Tider publicerar flera bilder där Greta Thunberg syns tillsammans med Luisa-Marie Neubauer, klimataktivist från De Gröna i Tyskland och engagerad i organisationen ”one foundation”, som finansieras av bland andra Georg Soros, Bill och Melissa Gates och Bono.

Med det försöker tidningen argumentera för att det enorma intresset för 16-åriga Greta är styrt av förmögna personer med vänsterradikala åsikter och klimataktivism på agendan.

SD-politikern Dan Bengtssons delning av artikeln fångades upp av tidningen Aktuellt Fokus, som också kunde berätta att flera andra SD-politiker gjort samma sak.

Tidningen menar att artikeln i Nya tider, liksom delningen av den, är del av antisemitiska konspirationsteorier om Greta Thunberg.