Kalmar län ingår i nytt bekämpningsområde för granbarkborre

Kalmar län Artikeln publicerades
Den varma sommaren 2018 gav optimala förutsättningar för granbarkborren.
Foto: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen
Den varma sommaren 2018 gav optimala förutsättningar för granbarkborren.

Angreppen av granbarkborre runt om i Sverige gör att Skogsstyrelsen nu fattat beslut om ett nytt bekämpningsområde som en del i arbetet att begränsa utbrottet - där bland annat Kalmar län ingår.

Efter förra sommarens värme, där granbarkborren kunnat svärma i stort sett dygnet runt, syns nu angreppen runtom i våra skogar i stora delar av landet. Enligt Skogsstyrelsen ska granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige, motsvarande ett virkesvärde på omkring en miljard kronor under sommaren 2018.

De omfattande angreppen av insekterna har gjort att Skogsstyrelsen nu beslutat om ett nytt stort bekämpningsområde, bland annat Kalmar län, för att kunna begränsa utbrotten. Aldrig tidigare har en så stor del av Sverige klassats som bekämpningsområde för granbarkborre.

– Vi står inför ett mycket allvarligt läge när det gäller skadeinsektens utbrott med risk för miljardförluster för skogsägarna. Skogsstyrelsens styrelse har nu fattat beslut om ett nytt bekämpnings­område för att visa på behovet av extraordinära insatser. Det kommer krävas mycket av alla aktörer och vi behöver skogsägare som är på tårna för att lindra omfattningen, säger Mats Carlén, Skogsstyrelsens regionskadesamordnare i Region Syd i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen gör bedömningen att angreppet kommer att bli minst lika stort under den kommande sommaren. Blir det en ännu torrare sommar än i fjol kan skadorna femdubblas- vilket lett till att Skogsstyrelsen bildat en krisgrupp och utökat bekämpningsområdet.

I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort. En annan skillnad som gäller i ett bekämpningsområde är att högst tre kubikmeter gran med färska skador inom ett hektar får lämnas kvar i skogen efter skogsskador som orsakas av exempelvis storm, brand eller snöbrott.

De nya föreskrifterna om utökningen av bekämpningsområdet kommer att gälla från den 1 april.

fakta

De här delarna ingår i det nya bekämpningsområdet:

Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Blekinge län

Skåne län: Osby, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstads, Hörby, Höör, Hässleholms, Perstorps, Klippans, Örkelljunga och Ängelholms kommuner,

Västra Götalands län: Vara, Falköpings, Tidaholms, Hjo, Tibro, Skövde, Skara, Lidköping, Götene, Mariestads, Gullspångs, Töreboda och Karlsborgs kommuner,

Örebro län: Laxå, Askersunds, Hallsbergs, Kumla, Örebro och Lekebergs kommuner

De här delarna ingår sedan tidigare i bekämpningsområde:

Gävleborgs län: Nordanstigs, Hudiksvalls, Ljusdals, Bollnäs, Ovanåkers och Söderhamns kommuner,

Västernorrlands län: Härnösands, Kramfors, Sollefteå, Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner,

Jämtlands län: Östersunds kommun, Bräcke och Ragunda kommuner, de delar av Bergs och Härjedalens kommuner som ligger öster om väg E 45, Ströms, Alanäs, Gåxsjö, Hammerdals, Fjällsjö, Bodums och Tåsjö distrikt inom Strömsunds kommun.

Visa mer...