Kalmar och Oskarshamn klättrar i AT-läkarnas sjukhusrankning

Kalmar län Artikeln publicerades
Länssjukhuset har gått upp 23 placeringar om hamnar på en 22:a plats i AT-läkarnas sjukhusrankning.
Foto: Mats Holmertz
Länssjukhuset har gått upp 23 placeringar om hamnar på en 22:a plats i AT-läkarnas sjukhusrankning.

Länssjukhuset i Kalmar och Oskarshamns sjukhus tillhör de sjukhus som klättrar mest i årets AT-rankning. Bäst i länet hamnar återigen Västervik sjukhus.

Årligen skickar Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) ut en enkät till samtliga AT-läkare som får sätta betyg på sin utbildningsort.

Totalt är det de fyra blocken medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin som AT-läkarna får betygsätta utifrån introduktion, handledning, instruktion, utbildning, kollegialt stöd och ett sammanvägt betyg.

Bäst i länet hamnar återigen Västervik sjukhus på 15:e plats med 5,3 poäng av 6,0 möjliga. Därmed hamnar Västervik en bra bit över snittet på 4,81 för de 67 sjukhus som ingår i rankningen.

- Västervik har år efter år fått bra betyg av AT-läkarna och är också i år nära den absoluta toppen. Det är några tiondelar som skiljer, säger Thomas Lavergren övergripande studierektor för AT-läkarna inom Region Kalmar län.

Även om Länssjukhuset i Kalmar och Oskarshamns sjukhus hamnar något efter Västervik i poäng är det de sjukhusen som är bland dem som förbättrat sig mest i Sverige.

Länssjukhuset har gått upp 23 placeringar om hamnar på en 22:a plats 0,17 poäng efter Västerviks sjukhus och Oskarshamn har gått upp 20 placeringar till plats 47 med 4,5 poäng.

Oskarshamns sjukhus har gått upp 20 placeringar till plats 47 med 4,5 poäng.
Foto: Peter Rosén
Oskarshamns sjukhus har gått upp 20 placeringar till plats 47 med 4,5 poäng.

I Oskarshamn rankas psykiatriblocket, vars slutna del sker i Västervik, näst högst i landet.

Samtliga tre sjukhus sticker ut med ett väldigt högt kollegialt stöd just inom psykiatriblocket. Också inom medicin- och kirurgblocken i Västervik och allmänmedicin i Oskarshamns är just betyget på det kollegiala stödet högt.

- Det är glädjande att se utvecklingen både i Kalmar och Oskarshamn. Nu ser vi resultat av ett flerårigt arbete för att förbättra AT-utbildningen, säger Thomas Lavergren.

I årets enkät är det sammanlagt 67 AT-orter som rankats av drygt 1 700 AT-läkare som svarat på frågorna.

fakta

Fakta/AT

Allmäntjänstgöring (AT) är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort läkarutbildning. Allmäntjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare.

Sedan 2000 har Sveriges Yngre Läkares Förening gjort en enkät och presenterat en ranking av AT-orterna. Den anses betydelsefull för vilken AT-ort man söker sig till.

Visa mer...