Kalmargården till chark-SM

Kalmar Artikeln publicerades
Anna Västerslät med en bit lufttorkad karré, som kan bli prisbelönt.
Foto: Gustav Röriksson
Anna Västerslät med en bit lufttorkad karré, som kan bli prisbelönt.

De började torka och röka skinka i våras. Nu ska Västersläts lufttorkade och kallrökta skinka tävla i Sveriges största kvalitetstävling för livsmedel.

– Intresset har varit stort för skinkan givetvis. Folk är redan vana vid sorter som Parma och andra utländska alternativ. Vår målsättning är att vi ska ha större mängder och ha större aktörer involverade, säger Anna Västerslät, delägare till Västersläts gårdsbutik & café.

Skinkan som görs på gårdens egna grisar är en komplicerad process. Anna Västerslät berättar vidare om att det tar ungefär tre till fyra månader för att få en riktigt bra produkt. Dessutom mäter de PH-värde och vattenhalt under tiden, för att kontrollera att slutprodukten lever upp till standard.

Skinkan är sprungen ur projektet Livsmedelsutveckling Sydost, som styrs av Regionförbundet i Kalmar län. Eftersom lufttorkad skinka är ett ovanligt hantverk i Sverige fick Västerslät förtroendet att vara pilotprojekt åt en småländsk skinka. Och nu finns förhoppningar att sälja den på en bredare front.

– Vi har några vi samarbetar med. Vi har inte kunnat erbjuda den än men vi är öppna för att hitta återförsäljare, säger Anna Västerslät.

Chark-SM går av stapeln den 8 november 2018 i Göteborg. Cirka 700 charkuterier ställer upp och det hela är Sveriges största kvalitetstävling för svenska livsmedel. Men ingen från Västerslät kommer att vara på plats, utan de följer tävlingen på distans.

– Vi skickar dit våra produkter och sen får vi se hur det går, säger Anna Västerslät.