"Känns bra att få en inblick i arbetet"

Hagbygärde Artikeln publicerades
Hanna Ericsson och Jonas Milsten vid produktionslinan för hydraulhammarna.
Foto:Simon Karlsson
Hanna Ericsson och Jonas Milsten vid produktionslinan för hydraulhammarna.

För sjätte året har unga vuxna via Tekniksprånget fått testa på jobbet som ingenjör - i hopp om att de ska välja den yrkesbanan.

Det finns en stor efterfrågan på högre teknisk kompetens i Sverige. Genom att erbjuda alla som de senaste två åren gått ut ett natur- eller teknikprogram på gymnasiet en betald fyramånaders praktik hoppas Kungliga Ingenjörvetenskapsakademien att fler ska bli ingenjörer. På Atlas Copco i Kalmar har man tagit emot en eller två praktikanter varje år.

– Det är bra för dem att få förståelse för hur ett företag fungerar och hur avdelningarna hänger ihop, säger Hans Frost som är chef för produktionsutvecklingsavdelningen.

I år är det 20-årige Jonas Milsten från Öland och jämngamla Hanna Ericsson från Linköping, numera boende i Söderåkra, som Hans Frost har fått introducera i världen av produkt- och produktionsutveckling, projektledning och design av gruv- och bergbrytningsutrustning.

  – Jag fick ett reklamutskick där det stod "Vad gör du i vår?". Sånt har jag alltid slängt innan, men nu visste jag ju faktiskt inte vad jag skulle göra, säger Jonas om hur han kom att ansöka till Tekniksprånget.

  – Jag hade redan planer på att plugga till ingenjör, och då känns det bra att få en inblick i arbetet.

  I nästa steg fick han välja vilket företag han ville komma till, och valet föll på det som låg närmast.

  – Jag har en kompis som hade gjort Tekniksprånget, säger Hanna.

  Enligt Hans Frost var det ingen självklarhet att de skulle ta emot de två 20-åringarna.

  – Egentligen hade vi bara tänkt ta emot en praktikant i vår, men vi fastnade för båda!

  Sedan februari har praktiken pågått och nu vid månadsskiftet är det över. Hanna och Jonas har jobbat heltid på arbetsplatsen på Dragonvägen, där runt 150 personer är fast anställda.

  – Vi har fått vara med om det mesta som händer. De här fyra månaderna har varit väldigt positiva, säger Jonas.

  – Ni har ju fått vara med och skapa monteringsinstruktioner för våra nya modeller, påpekar Hans som en stund tidigare visat upp två nya bergborrar i Cobra-serien, varav en eldriven.

  Och vet de nu vad de vill bli?

  – Jag var väldigt osäker innan, visste inte vad jag ville göra. Nu tror jag inte att jag vill bli ingenjör i alla fall. I höst har jag tänkt läsa en assistentutbildning, säger Hanna som ändå är nöjd och rekommenderar andra att testa Tekniksprånget.

  För Jonas har det däremot gett mersmak. Han ser en framtid som ingenjör och tänker läsa industriell ekonomi på Linnéuniversitetet.

  – Jag är lite inne på projektledning. Jag tror jag skulle gilla det.