KFF ville värva de inflytelserika systrarna

Maktlistan 2018 del 4 Artikeln publicerades
Anneli Sjöstedt och Annette Andersson, Kalmars mest inflytelserika syskonpar.
Foto: Eric Arenius
Anneli Sjöstedt och Annette Andersson, Kalmars mest inflytelserika syskonpar.

Anneli Sjöstedt och Annette Andersson är utan konkurrens Kalmars mest inflytelserika systrar. Storasyster Anneli är vd för börsnoterade Electra, ett av Kalmars största företag med en omsättning på 1,8 miljarder. Lillasyster Annette är kommundirektör med ansvar för 6 000 anställda och en budget på mer än 3,5 miljarder.

Båda har uppmärksammats som kvinnliga pionjärer inom sina områden. Anneli Sjöstedt blev omskriven när hon blev vd för ett börsföretag. Det fanns bara nio kvinnliga i hela landet.

När Annette blev chef för räddningstjänsten i Kalmar var hon en av två kvinnor med samma befattning i Sverige.

Annette Andersson lyssnar på storasyster Anneli Sjöstedt.
Foto: Eric Arenius
Annette Andersson lyssnar på storasyster Anneli Sjöstedt.

– Vi har accepterat att vi är förebilder, säger båda.

– Visst reagerar vi på att bli erbjudna att tala om kvinnligt ledarskap på Rotary, när ingen skulle komma på tanken och be en man tala om manligt ledarskap. Men det är också viktigt att visa unga kvinnor att det faktiskt går.

När vi möter dem i Electras konferensrum är det första gången Annette är på syrrans företag. Det ska bli företagsbesök, när vi är klara med vårt samtal.

Anneli har laddat upp med en lista på åtgärder hon hoppas att kommunen kan hjälpa till med. Electra har köpt upp möbeljätten EM Home och nu ska det byggas lager.

– I Kalmar helst, om det finns plats, säger hon och sneglar på syrran, kommundirektören.

De har båda nära till skratt och systrarna berättar att de är riktiga känslomänniskor.
Foto: Eric Arenius
De har båda nära till skratt och systrarna berättar att de är riktiga känslomänniskor.

De är uppvuxna i en familj med ett genuint idrottsintresse, först i lägenhet i Djurängen, sedan i villa i Lindsdal. De hänger fortfarande med på sportsidorna, Anneli mer än Annette. Kalmar FF är ett gemensamt intresse. Båda har blivit erbjudna poster i Kalmar FF:s styrelse.

De berättar om en harmonisk uppväxt tillsammans med mamma och pappa, tredje systern Annika och brodern Anders. Mamma var hemmafru när barnen var små, på somrarna var det tält- och husvagnssemester till Danmark och Tyskland.

Det skiljer bara ett år mellan dem och de hade en bra relation redan som barn.

– Anneli som är ett år äldre var lärare och jag fick förstås vara elev, berättar Annette Andersson.

Numera pratas de ofta vid, minst en gång i veckan. Och familjerna firar varannan jul tillsammans. Men inte nu senast. Då reste Anneli, som är slalomfantast, med familjen till Åre.

Ni träffas eftersom Annette är på företagsbesök på Electra. Är det ofta era vägar korsas rent yrkesmässigt?

– Inte så ofta. Nu har vi en del önskemål i samband med köpet av EM Home, säger Anneli. Då kunde det vara bra att mötas och prata, näringslivschefen Tomas Davidsson är också med.

Köpet av EM Home kändes lite annorlunda och oväntat. Vad var bakgrunden till det förvärvet?

– Electra branschbreddar gärna. Vi är ett logistikföretag som kan arbeta med allt som finns i en kartong. Kalmar är en utmärkt plats att verka från och utvecklas allt mer till ett logistikcentrum

Annette Andersson är chef över 6 000 kommunanställda.
Foto: Eric Arenius
Annette Andersson är chef över 6 000 kommunanställda.

Annette, du är chef över 6000 kommunanställda. Från din position har du stort inflytande, makt över enskilda människor. Är det något man funderar på?

– Det är absolut så att man är medveten om ansvaret. Samtidigt går det inte att fundera så hela tiden. Jag är i första hand chef över mina förvaltningschefer.

Vad hade ni för några jobbdrömmar när ni var små? Var det de jobb ni har nu som ni siktade på?

– Absolut inte. Jag ville bli barnsköterska, säger Annette.

– Och jag ville bli lärare, berättar Anneli. Det var därför jag övade så mycket på Annette.

Ni heter Elisabeth båda två, är det ett familjenamn?

– Jag gillar inte ens namnet, säger Anette. Men det är ett familjenamn, så det kommer man inte från.

Hur var er uppväxt? Ni kommer från Kalmar?

– Den var väldigt vanlig. Vi flyttade från Djurängen till villan i Lindsdal 1974. Och det var väldigt mycket idrott. Handboll, fotboll och simhoppning för Annettes del. Vi var med i Smålandslaget i handboll.

Ni chefar båda två för verksamheter som på sitt sätt är offentliga. Annette ska kryssa mellan politiker av olika sort och Anneli måste se till att aktieägarna får den information som de kan kräva. Vad är likheter och olikheter mellan rollerna?

– I min roll som vd för ett börsföretag är det mycket viktigt att alla får information samtidigt, det gäller att alltid tänka på det. Ibland kan det vara tråkigt att inte kunna informera inåt, som man skulle önska. Men man lär sig, säger Anneli.

– För min del handlar det om att vara helt politiskt neutral. Visst, jag arbetar nära majoriteten, men håller också enskilda informationer med oppositionen. Jag är en partipolitiskt helt neutral tjänsteperson, säger Annette.

Är ni känslomänniskor?

– Absolut, säger båda. Vi har inga problem att visa när vi är ledsna, glada eller arga.

Ni är båda väldigt välbetalda, jämfört med medelinkomsttagaren. Är det viktigt med en hög lön?

– Lönen följer med jobbet och ska vara marknadsmässig. Men den är inte avgörande. Lönen är hög, men samtidigt är det här jobb som man kan bli sparkad från när som helst.

Annelie Sjöstedt är vd för ett företag som gått med vinst sedan 1949.
Foto: Eric Arenius
Annelie Sjöstedt är vd för ett företag som gått med vinst sedan 1949.

Anneli, du är chef på något så unikt som ett elektronikföretag i Sverige som visat vinst åtminstone de senaste tio åren, medan andra redovisat massiva förluster. Vad är hemligheten med det?

– Vi har faktiskt gått med vinst sedan vi startade 1949. Vår filosofi är att hela tiden arbeta med tillväxt och att öka omsättningen. Vi köper inte marknad. Nu ökar vi mycket på telekom. Vi har fått utveckla Telias webbshop och har fått Halebop som en stor kund.

Annette, du leder en verksamhet som hyllas i många delar av Sverige och som i vart fall upplevs som framgångsrik, även om det förstås finns problem. Vad är de största utmaningarna för framtiden?

– Att behålla tillväxten, klara digitaliseringen och kompetensförsörjningen. Vi brottas alltid med ekonomin. Vi har stora investeringar framöver.

Är ni politiskt intresserade? Har ni varit partipolitiskt engagerade?

– Nej. Jo, vi var faktiskt båda med i Centerns ungdomsförbund CUF, det var man tvungen till om man skulle gå på deras danser. Och de var de bästa.

Ni är födda med ett års mellanrum. Var ni mycket tillsammans som barn?

– Ja, och de flesta vänner var också gemensamma.

Några stora gemensamma intressen idag?

– Vi golfar tillsammans och familjerna umgås.

– Men jag är en shopoholic och älskar att handla olika saker, säger Annette. Det är ett intresse som Anneli tyvärr inte delar.

Fakta

Namn: Annette Andersson

Född: 22 maj 1962.

Familj: Man, tre vuxna barn, två barnbarn.

Utbildning: Stagneliusskolan, ekonomiutbildning, ledarskapsutbildningar.

Karriär: Skattemyndigheten, revisionsbyrå (tillsammans med Annelie), Tieto, personalchef i Borgholm, Förvaltningschefsuppdrag i Kalmar kommun, brandkåren, fastighet- och inköp, serviceförvaltningen, kommunledningskontoret och kommundirektör.

Mat: Mammas kroppkakor kan ingen slå.

När jag tittar på TV: Nyheter och en och annan serie, som ”Vår tid är nu”.

När jag inte är på jobbet: Är gärna ute och går, umgås med familjen, heminredning. Spelar golf, bland annat med Annelie.

Visa mer...

Fakta

Född: Anneli Sjöstedt

Född: 26 april 1961.

Familj: Man och två vuxna barn.

Utbildning: Stagneliusskolan, civilekonom på Handels i Göteborg, interna kurser, Maud Olofssons styrelseutbildning för kvinnliga styrelseledamöter.

Karriär: Swedbank, revisionsbyrå (tillsammans med Annette), tio år i Göteborg, Evox-Rifa, Electra.

Mat: Gärna skaldjur. Mammas kroppkakor är toppen, men får jag välja blir det ändå skaldjur.

När jag tittar på TV: Jag är en riktig sportnörd. Hänger med i tabeller och är väldigt tävlingsinriktad.

När jag inte är på jobbet: Spelar gärna golf och går på Friskis & Svettis.

Visa mer...

.