Klartecken för att sälja arenanamn på kommunala arenor

Kalmar kommun Artikeln publicerades
2010 fick Lindsdals IF nej till att sälja arenanamnet till Hansa Bygg. Men snart är det tillåtet för föreningarna i Kalmar kommun,
Foto: Simon Karlsson
2010 fick Lindsdals IF nej till att sälja arenanamnet till Hansa Bygg. Men snart är det tillåtet för föreningarna i Kalmar kommun,

2010 ville Lindsdals IF sälja namnet på idrottsplatsen i Lindsdal till Hansa Bygg, men tvingades ta ner skylten. Men nu ska föreningar som spelar på kommunala arenor tillfälligt få sälja sitt arenanamn i samband med match.

På nästa möte kommer Kultur och fritidsförvaltningen föreslå att de idrottsföreningar som spelar sina matcher på en kommunalt ägd arena ska få sälja arenanamnet i samband med matcher och andra evenemang.

– Det handlar om att skapa möjligheter för föreningarna. Vi hoppas att det ska kunna generera välbehövliga intäkter, säger Per-Ola Johansson som är verksamhetschef på förvaltningen.

Tanken är att föreningarna i reklamsammanhang tillfälligt kan lägga till ett företagsnamn i arenanamnet.

– Till exempel skulle IFK Berga kunna kalla arenan för Kalmar Vatten Bergaviks IP på lördagen. Dagen efter när Kalmar AIK spelar match kan de kalla den för något annat, säger P-O Johansson.

Bergaviks IP kan snart kallas till exempel Kalmar Vatten Bergaviks IP.
Foto: Mats Holmertz
Bergaviks IP kan snart kallas till exempel Kalmar Vatten Bergaviks IP.

Men det handlar inte om att ge arenan ett permanent namn.

– Nej, det är en mycket större fråga som i varje enskilt fall ska diskuteras med kultur och fritidsförvaltningen.

Förvaltningen kommer även ta fram riktlinjer för hur man ska hantera frågan när olika föreningar är på samma anläggning.

– Vi har inte haft några riktlinjer eller någon policy om detta innan, så det känns positivt, säger Johansson.

Per-Ola Johansson.
Per-Ola Johansson.

Förvaltningen har haft en dialog med 17 olika föreningar för att få deras syn på frågan.

– Och det har varit väldigt olika beroende på vilka man frågar. Det olika för FBC Kalmarsund eller ett division 6-lag i fotboll. Men elitföreningarna är positiva och de ser gärna digitala skyltar som de kan styra över där arenanamnet kan synas.

Per-Ola Johansson tror och hoppa att förslaget ska gynna det lokala föreningslivet.

– Dels ska det bli tydligare riktlinjer för vad som gäller, arenanamn ska inte vara en fråga för kommunfullmäktige utan för oss på kultur- och fritid. Dels hoppas vi att det ger mer pengar till föreningarna, säger Johansson.