KLT vill göra bussbiljetten en krona dyrare

Kalmar län Artikeln publicerades
KLT:s årsjustering av biljettpriserna innebär dyrare biljetter för alla vuxna och långresande barn och ungdomar.
Foto: Roger Carlsson
KLT:s årsjustering av biljettpriserna innebär dyrare biljetter för alla vuxna och långresande barn och ungdomar.

Kalmar länstrafik vill höja priset för enkelbiljetterna för vuxna över en zon med en krona. Därmed landar priset på 30 kronor om du betalar med bankkort.

I november ska regionfullmäktige klubba de nya busstaxorna för 2020-2022 i samband med att budgeten för 2020 ska behandlas. Likt tidigare år föreslår KLT en höjning.

– Vi gör en årlig justering på 2,5 procent. Med öresutjämningen innebär det en höjning i vissa fall och i vissa fall inte, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör vid KLT.

Indexhöjningen beror på de trafikavtal KLT har med sina leverantörer där höjningen bland annat hänger ihop med löneutvecklingen för leverantörernas förare.

Enligt förslaget ska enkelpriserna för barn och ungdomar inte förändras så länge resan inte sträcker sig över sju zoner. Därefter blir resan en till tre kronor dyrare.

För vuxna innebär förslaget att samtliga enkelresor upp till sex zoner blir en krona dyrare. Längre resor blir två till fem kronor dyrare.

KLT:s föreslagna prishöjning.
Foto: Kalmar länstrafik
KLT:s föreslagna prishöjning.

Det är emellertid fortfarande billigare att köpa biljetten via exempelvis KLT:s app där en enkelresa för en vuxen inom en zon då kostar 27 kronor.

Också 30-dagarskorten justeringar upp. Ett kort för en zon höjs med 60 kronor för vuxna och 45 kronor för barn och ungdomar. Det nya priset blir då 685 kronor för vuxna och 515 kronor för barn och ungdomar.

Busspendlarna i Kalmar och Borgholms kommuner påverkas emellertid i mindre grad tack vare att kommunerna subventionerar 30-dagarskorten. I Kalmar kommer månadskorten för vuxna även fortsättningsvis kosta 500 kronor och i Borgholm 625 kronor. Månadskorten för barn och ungdomar kostar 375 kronor respektive 470 kronor.