Knivbråket varade i 40 sekunder

Berga Artikeln publicerades
När polisen spärrade av torget i Berga centrum efter bråket kunde de säkra flera blodspår.
Foto: Polisen
När polisen spärrade av torget i Berga centrum efter bråket kunde de säkra flera blodspår.

Bråket den 27 maj i Berga centrum som slutade med ett mordförsök varade endast i 40 sekunder. Men meningarna går isär om vad som egentligen ägde rum.

Måndagen var den andra rättegångsdagen mot 21-åringen som står åtalad för mordförsök samt en lång rad andra brott, vilket Östra Småland tidigare rapporterat om. Under måndagen låg fokus på mordförsöket där en 22-årig man blev huggen med kniv så att hans hjärta skadades.

Inför rätten berättade 22-åringen hur han den 27 maj skulle äta middag hemma hos sina föräldrar. När han hoppade av bussen vid Berga centrum såg han en barndomsvän inne på torget som han ville hälsa på. Bredvid vännen stod en för honom okänd man, 21-åringen. När han försökte hälsa även på honom sträcker 21-åringen inte fram handen, i stället blir han fientlig och förolämpar 22-åringen.

– Sedan vill han att vi ska gå undan för att snacka. Han är otrevlig, hotfull och jag förstår att det blir bråk om jag hänger med. Så jag ger honom en lavett med öppen hand i ansiktet, berättade 22-åringen för rätten.

– Men slaget blir så hårt att han tappar balansen och slår i väggen. Då tänker jag att fighten är över. Jag ville bara visa att så säger man inte till mig bland mina vänner.

21-åringen ska emellertid inte ha betraktet bråket som över och 22-åringen minns det som att han plötsligt får ett slag i bröstet.

– Jag känner att jag får en smäll, men att det känns som något annat och när jag tittar ner så ser jag blod. Då springer jag.

Denna kniv hittades i det buskage i Berga centrum som 21-åringen i polisförhör säger att han slängde den efter bråket, på kniven finns blodrester från 22-åringen. Inför rätten förnekade dock 21-åringen uppgiften.
Foto: Polisen
Denna kniv hittades i det buskage i Berga centrum som 21-åringen i polisförhör säger att han slängde den efter bråket, på kniven finns blodrester från 22-åringen. Inför rätten förnekade dock 21-åringen uppgiften.

22-åringen tar sig till Birgittakyrkan där han börjar känna sig rejält yr. Han ringer 112 och blir hämtad av ambulans. På länssjukhuset opereras han och skrivs ut efter en dryg vecka. Ytterligare en dryg vecka senare får han flygas till Örebro för specialistvård sedan läkarna upptäckt inre blödningar.

Enligt övervakningskamerorna i Berga centrum står det klart att det endast tog 40 sekunder från det att 22-åringen anlände till torget och tills det att han sprang därifrån.

21-åringen förnekade under måndagen alla anklagelser och menar i stället att det var 22-åringen som attackerade honom med knytnävslag. Någon kniv säger han sig inte ha sett.

Denna version skiljer sig emellertid på flera punkter från vad han tidigare uppgett i polisförhör. Bland annat har han berättat att han hade kniv med sig och att han gjorde svepande utfall med den mot 22-åringen, men inte några hugg. Han ritade även en skiss över var han slängde kniven efter bråket, och det var där den senare upphittades.

Inför rätten menade emellertid 21-åringen att han ljög under det nämnda polisförhöret för att få utredningen avslutad. Detta då han inte ville sitta häktad längre utan att få ringa sina anhöriga som han var orolig för.