Kommunen ordnar gratis sommaraktiviteter

Kalmar Artikeln publicerades
Barn mellan sex och femton år kan bland annat gå gratis på utomhusbio.
Foto: Johanna Eriksson
Barn mellan sex och femton år kan bland annat gå gratis på utomhusbio.

För det tredje året i rad anordnar Kalmar kommun gratis aktiviteter för barn under sommarlovet. Med ett bidrag på drygt 1,1 miljoner kronor anordnar de aktiviteter med fokus på integration och skapandet av nya kontakter mellan barnen.

Kriterierna för bidraget är att aktiviteterna ska vara gratis, att de ska vara för barn mellan sex och femton år samt att aktiviteterna ska främja integration. De ska även skapa nya kontaktytor för barn med olika sociala bakgrunder.

– Vi har vissa prioriterade områden vi jobbar med i Kalmar och då ser vi till att lägga mycket av aktiviteterna i dem, säger Tove Zetterholm, projektledare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Barnen kan göra allt från att gå på utomhusbio i Smedby och skapa stop-motion filmer på Nova fritidsgård till att lära sig akrobatik i Rockneby eller att lära sig simma på Äventyrsbadet. Även Familjescenen är en del av satsningen. Zetterholm berättar också att de har fokuserat på att inte ha alla aktiviteterna i centrala Kalmar.

– I år har vi jobbat med att ha mycket på landsbygden också. Så vi har bland annat aktiviteter i Påryd, Halltorp och Lindsdal. Vi har tänkt på hela kommunen. Det går även gratis bussar så det ska vara lätt att ta sig till aktiviteterna.

Då socialstyrelsen har tagit över bidraget från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor innebär det att de även har fått 1,4 miljoner i bidrag för de övriga loven under året. Med det nya bidraget har de fördubblat antalet aktiviteter från sommaren 2017.

– Vi håller på att planera för höstlovet just nu, vi ser fram emot det, säger hon.

fakta

Sommarens aktiviteter

Kultur:

– Sandskulpturfestival. Förberedelse och tillverkning av sandskulpturer. Dörbyskolans fritidshem samt UNIK, 10-13/7. Kalmarsundsparken, öppen workshop på torsdagen 12/7.

– Historiskt sommarläger. Tidsresa från stenålder till sekelskiftet 1900 med tidsenliga kläder, mat, hantverk och djur. Skälby, 6-9/8.

– Arkeologiska utgrävningar i Kalmarsundsparken. Arkeologi och 1600-tals liv när Kalmarsundsparken var ett slagfält. Kalmarsundsparken, 8-9/8.

– Koll på Kultur i Bjursnäs. Prova kultur i många former. Teater, musik, dans, foto, hemslöjd, scouting, berättande, lego, lite fotboll och mer. Bjursnäs bygdegård och park, 16/8.

– Utomhusbio Star Wars: The Last Jedi. Smedby 2/8.

– Stop-motion filmkurs. Nova fritidsgård, vecka 32.

– Filmkurs lär dig filma. Nova fritidsgård, vecka 33.

– Teaterverkstad. Biblioteket, vecka 27.

– Filmdagsläger, skriv filmmanus och spela in film med enkel utrustning. IOGTs hus i gamla stan, vecka 33.

– Familjekväll i Bergaparken, uppträdanden och prova på verksamheter för hela familjen, 1/8.

– Familjekväll i Smedby, aktivitetsparken, uppträdanden och prova på verksamheter för hela familjen, 4/7.

– Workshops med gästande artister, dansare och konstnärer. Radioteater, HipHop, Ateljé/skapande, Foto, Dans, Band, Instrumental, Låtskriveri och Musikproduktion. UNIK, varierande datum.

Idrott:

– Utflykter till Öland och simhallen, brännbollsturnering och massor av aktiviteter. Nova fritidsgård. Hela sommarlovet tisdagar & torsdagar jämna veckor och tisdagar och fredagar ojämna veckor.

– Hela Kalmar cyklar. Cykelaktiviteter där man får testa olika cykelformer. All utrustning finns på plats och går att låna. Plats och datum: Stortorget, 3-5/8.

– Nycirkus, akrobatik och olika tricks. Rockneby Allaktivitetshus samt Halltorp, idrottshallen, 16-20/7.

– Dansklasser i jazz, street och modern dance. Plats och datum: Barkestorp, Novahallen, Linsdal, Trekanten och Tullen. Vecka 27, 31,32 och 33.

– Simskola för sexåringar. Äventyrsbadet vecka 32 och 33.

– Pröva på olika aktiviteter inklusive simning, bad, livräddning. Äventyrsbadet vecka 31 och 32.

– Odla i Skälbyträdgården, sköta djuren på 4H-gården, rida, följa sommaren i bigården, snickra, baka, laga mat, lära om kretsloppet och leka lekar. Skälby, hela sommarlovet.

Källa: Kultur- och fritidsförvaltningen

Visa mer...