Konspirationer för hela slanten med Historiepodden

Kalmar Artikeln publicerades
Robin Olovsson och Daniel Hermansson kommer till Kalmar Teater med liveföreställningen av Historiepodden.
Foto: Pressbild
Robin Olovsson och Daniel Hermansson kommer till Kalmar Teater med liveföreställningen av Historiepodden.

Med Historiepodden har Daniel Hermansson och Robin Olovsson gjort succé i podd-Sverige. Nu kommer de till Kalmar med en scenvariant av podden.

– Det ska bli jättekul att möta lyssnarna, säger Daniel Hermansson.

2014 startade de båda historielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson Historiepodden. Efter några lyckade år testar de nu att överföra podden till scen.

– Det blir nästan som en podd, fast på scen med lite visuella hjälpmedel. Fast det kommer inte bli några fyrverkerier och dansnummer, säger Hermansson.

I sin vanliga podd turas Hermansson och Olovsson om att välja ett ämne varannan vecka.

– Det brukar vara allsköns olika historiska ämnen och vi väljer ut något som intresserar oss just det veckan. Vi tipsar den andre om källor så att den kan läsa på, men den som valt ämne är ju mer insatt. Jag är väldigt intresserad av politiskt historia och Robin av litteraturhistoria så det kan dyka upp allt möjligt.

På scen kommer fokus ligga på konspirationsteorier.

Daniel Hermansson och Robin Olovsson är båda historielärare i grunden.
Foto: Pressbild
Daniel Hermansson och Robin Olovsson är båda historielärare i grunden.

– Det är något väldigt fascinerande med människor som sitter i ett mörkt rum och röker cigarr och planerar för en framtid som är hemlig för andra, säger Hermansson. Sådant har ju förstås alltid förekommit, särskilt med olika politiska mord.

– Samtidigt är det lika intressant med den andra ytterligheten. Det finns många konspirationsteorier som är väldigt ”out there”.

Varför är konspirationsteorier så spännande?

– Grejen med konspirationsteorier är att det är svårt att motbevisa dem. Man kan alltid försvara dem med att bevisen mot dem är en del av konspirationen.

Förra hösten testade duon på några scenföreställningar i Malmö och Göteborg. Men nu blir det 15 föreställningar runt om i Sverige, med premiär på Kalmar Teater 13 september.

– Det ska bli kul att träffa folk. Vi har ju förstås kontakt med våra lyssnade, men man träffar dem inte så ofta, så det ska bli kul. Det är många i landet som är intresserade av historia, det har vi märkt genom åren.