Könsstympade flickor bemöts olika - barnläkare kräver att Socialstyrelsen agerar

Kalmar län Artikeln publicerades
Läkaren i Kalmar vill att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för hur vården ska agera när könsstympning upptäcks.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Läkaren i Kalmar vill att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för hur vården ska agera när könsstympning upptäcks.

Det är inte alltid som vården i Kalmar län anmäler till socialen när man upptäcker att en flicka har könsstympats. Det vittnar en barnläkare om för Socialstyrelsen och vill ha tydliga nationella direktiv för vilka skyldigheter som finns.

Det är barnläkaren Maria Lingström på länssjukhuset som reagerat. Hon är även barnhälsovårdsöverläkare och det är främst inom hälsovården som hon ser ett behov av tydliga riktlinjer.

”När vi träffas i regionen är det tydligt att det idag görs olika vad gäller anmälan till sociala myndigheter om könsstympning upptäcks.”

Maria Lingström beskriver att anmälningsskyldigheten är glasklar när en flicka far illa eller riskerar att göra det, men att det är oklart i de fall flickan verkar må bra.

”Vem kan avgöra att hon mår bra? Föräldrarna? Vi kan inte leta och tro att vi med en snabb undersökning inom BHV/primärvård eller elevhälsa kan avgöra om en flicka är omskuren eller ej. Det är specialistkunskap. Ska man vänta på att symtom och besvär dyker upp?”

Läkaren tar ett exempel med en nyanländ familj som kommer till Barnhälsovården med två små flickor och berättar att dessa har blivit omskurna i hemlandet. Hon ifrågasätter om hälsovårdspersonalen direkt ska anmäla enligt socialtjänstlagen.

”Har frågat kollegor runt om i Sverige och jag tror inte någon tolkar att vi ska göra så.”

Maria Lingström har försökt att lyfta frågan om nationella direktiv med juridiskt ansvariga i regionen, men tycker inte att hon har fått tillräckligt gensvar. Även i det förebyggande arbetet mot könsstympning saknar hon nationella direktiv.

Fakta

Riskländer för könsstympning

Flickor med ursprung från nedanstående länder löper ökad risk för att utsättas för könsstympning (UNICEF, 2016):

Benin, Burkina Faso, Centralafrikanska republiken, Chad, Djibouti, Egypten, Elfenbenskusten, Eritrea, Etiopien, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Indonesien, Irak, Jemen, Kamerun, Kenya, Liberia, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Togo, Uganda, Tanzania

Visa mer...