Kraftfullt och koncentrerat i klassiskt formspråk

Kalmar Artikeln publicerades
Camilla Bergman visar skulptur på galleri Monica Strandberg i Kalmar.
Foto: Karin Asmundsson
Camilla Bergman visar skulptur på galleri Monica Strandberg i Kalmar.

Den unge mannen har luvtröja. Ögonen är slutna, munnen också. Han ser inåtvänd och djupt koncentrerad ut. Kanske är det därför Camilla Bergmans skulpturer känns så tidlösa.

Kalmar

Hade det inte varit för den uppdragna luvan, som placerar honom i nutid kunde det varit en antik staty.

–Jag söker koncentrationen, och i och med det blir det ett klassiskt formspråk, säger hon.

Camilla Bergman skulpterar i lera, och gjuter sedan i så skilda material som betong, brons och porslin – och ibland skulpterar hon också i snö och is. Hennes motiv är ofta klassiskt influerade, med referenser till etruskisk och grekisk konst. Det koncentrerade uttrycket hos många av hennes verk gör att de känns självklara och tidlösa.

– Jag gillar gamla etruskiska skulpturer, förklarar hon.

Och nordisk mytologi. Hon har porträtterat Urd, den av nornorna som råder över människors öden, tillsammans med Ratatosk, ekorren som var budbärare mellan världarna, i en relief med ett formspråk inspirerad en egyptisk skulptur. Hon har jobbat mycket med reliefer, med och utan tillägg av färg.

Camilla Bergman inleder säsongen hos galleri Monica Strandberg med en utställning med både skulpturer och teckningar. Hon jobbar både monumentalt och i mindre skala.

En av teckningarna är ett dubbelporträtt av ett par och samma par finns också som en byst i vit porslin.

De övriga teckningarna har kraftfulla lejon som motiv. Lejonen har följt henne länge. 1991 kom hennes lejon i brons på plats på Lejontrappan vid Brunnsparken i Göteborg. De självklara, kraftfulla och samtidigt avslappnade och när de kommit på plats var det obegripligt att de inte alltid funnits där. Hon visar några mindre skulpturer, gjutna porslin, av vilande lejon.

Hon har gjort mängder med offentliga uppdrag, och motiven är ofta klassiskt inspirerade, som Afrodite och hennes badkrukor, för Sandviken, eller klosterruin för Ystads stadsmuseum.

Camilla Bergman är utbildad på Konstfack och Konsthögskolan. Hon har ställt ut mycket både och utanför landet, och i 2006 hade hon en utställning i Mörbylånga 2006 tillsammans med sin studiekamrat Stina Alm.

Fakta

Utställning

Camilla Bergman

Galleri Monica Strandberg, Kalmar

till 23 september

Visa mer...