Kvinna räddades till livet av sin tunga BMW

Vassmolösa/Hagby Artikeln publicerades
Så här såg kvinnans bil ut efter olyckan. Räddningstjänsten fick klippa upp taket för att få ut henne ur bilen.
Foto: Polisen
Så här såg kvinnans bil ut efter olyckan. Räddningstjänsten fick klippa upp taket för att få ut henne ur bilen.

Hade det inte varit för att kvinnans bil var så rejäl så hade hon dött i olyckan. Den bedömningen gör polisen i sin utredning. Efter att kvinnan tagit fram egen bevisning kan en 19-åring åtalas för att han körde 120 km/h vid krocken utanför Vassmolösa.

Det var i april i fjol som kvinnan skulle köra hem från ett föreningsmöte. Hon såg mannen komma körande i sin Volvo och antog att han höll hastighetsbegränsningen på 60 km/h. I så fall skulle hon hinna ut med sin BMW på vägen.

Men enligt åtalet körde 19-åringen i minst 120 km/h. Själv hävdar han att han höll hastigheten, men åklagaren hänvisar till de datorsimuleringar som en teknisk expert tagit fram åt kvinnan. Enligt simuleringen är det mycket sannolikt att Volvon körde 120-140 km/h vid kollisionen. Det finns även vittnen som reagerat på hur fort mannen körde innan olyckan.

Polisen lade först ner förundersökningen. De ansåg att 19-åringen kört för fort, men kunde inte bevisa att han höll så hög hastighet så att det räknades som vårdslöshet i trafik. Kvinnan överklagade beslutet till åklagaren som höll med om polisens bedömning. Först i januari i år, när kvinnan hade ordnat med datorsimuleringen, ändrade sig åklagaren och beslutade att förundersökningen skulle återupptas eftersom det fanns ny bevisning.

Så här såg Volvon ut efter olyckan. 19-åringen nekar till att han körde för fort. Han kunde själv ta sig ut ur bilen efteråt.
Foto: Polisen
Så här såg Volvon ut efter olyckan. 19-åringen nekar till att han körde för fort. Han kunde själv ta sig ut ur bilen efteråt.

Men när åklagaren var klar med sitt åtal på fredagen var det inte bara 19-åringen som åtalas. Även kvinnan åtalas för att hon kört ut på en huvudled utan att väja för den andra bilen. Kvinnans försvarare har protesterat mot detta. Han menar att hon inte varit oaktsam.

Bilderna på bilarnas krockskador visar att det var en fruktansvärd smäll. Både polis och räddningstjänst hade uppfattningen att det var BMW:s beskaffenhet som räddade hennes liv. Den var så pass tung och ny att den stod emot en del av kraften från den äldre och lättare Volvon.

Kvinnan fick vårdas på sjukhus efter olyckan och det tog flera månader innan hon kunde börja arbeta igen. Hon har även påverkats psykiskt av det som hände.

19-åringen åtalas för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Kvinnan har fått ersättning från sitt försäkringsbolag men vill ha skadestånd på 1 000 kronor för självrisken.