Läppstiftet får sin skyddande sköld

Varvsholmen Artikeln publicerades
Nyligen började skölden sättas upp.
Foto: Eric Arenius
Nyligen började skölden sättas upp.

Nu sätts den skyddande skölden upp på Läppstiftet.

– Detta arbete görs av främst två orsaker. Dels för att skydda den befintliga fasaden från klimat och för att inte fasaddelar ska lossna och skada tredje person, berättar Kalmarhems fastighetschef Lars Olsson.

Ända sedan det visade sig att Kalmarhems stolthet Läppstiftet på Varvsholmen hade allvarliga problem, med en konstruktion som vred sig och kakelplattor som lossnade från fasaden, har funderingarna gnagt om hur man ska göra.

Kalmarhem har kommit fram till att rivning är det som gäller, men nu inleds en mellanperiod på fem till tio år i väntan på att Kalmarhem beslutar sig om framtiden och om hur området ska se ut i framtiden.

Tanken var att den skyddande skölden skulle sättas upp under våren, men det är först nu den monteras.

– Skölden kommer hålla så länge den så att säga behövs, menar Olsson.

Själva ingreppet handlar om att montera fasadskivor på skensystem utanför de gamla. Plattor kommer att ramla ner, men då ramlar de innanför skalet.

Hur mycket det kommer att kosta vet inte Kalmarhem. Arbetet görs på löpande ramavtal.

Ännu är inte klart vad som ska ersätta Läppstiftet. Det är något som Kalmarhems styrelse funderar på. Men det blir inget runt hus, har man tidigare förklarat.

Lars Olsson är den som får hantera det som styrelsen beslutar sig för.

– Vad som eventuellt ska ersätta Läppstiftet i framtiden har vi inte gått igång med än. Vi måste först ansöka hos kommunen om att göra en detaljplan och först därefter kan vi planera detta.