Lärare och vårdyrken hetast på länets arbetsmarknad

Kalmar län Artikeln publicerades

Lärare och andra pedagogiska yrken tillsammans med flera vårdyrken är hetast på arbetsmarknaden i Kalmar län i höst, enligt Arbetsförmedlingen.

Lärare är ett yrke där det råder brist.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Lärare är ett yrke där det råder brist.

Bäst möjligheter att få jobb finns inom pedagogiska yrken som lärare, och inom hälso- och sjukvård där efterfrågan är stor på läkare, specialistsjuksköterskor och undersköterskor, men också inom bygg och anläggningsyrken.

Gemensamt för dessa yrken är att eftergymnasial utbildning eller gymnasial yrkesutbildning efterfrågas. Eftersom många arbetsgivare upplever att det är svårt att få tag på utbildad personal finns det goda jobbmöjligheter för dig som har en slutförd utbildning.

– Utbildning är en viktig nyckel på arbetsmarknaden som kan öppna många jobbmöjligheter, säger Mario Zetino, analytiker på Arbetsförmedlingen.

– Gymnasieutbildning är ofta ett grundkrav och för den som har en gymnasial yrkesutbildning från bygg- och anläggningsprogrammet, fordons- och transportprogrammet, eller vård- och omsorgsprogrammet finns särskilt goda jobbmöjligheter. Likaså leder en eftergymnasial utbildning till fler jobbmöjligheter.

Fordonsförare är en annan kategori som är eftersökt.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
Fordonsförare är en annan kategori som är eftersökt.

Även inom flera andra yrkesområden där efterfrågan på arbetskraft inte är fullt lika utbredd kan det ändå finnas goda jobbmöjligheter. Bland annat är IT-specialister, kockar, fordonsförare och fordonsreparatörer hett eftertraktade.

Inom vissa yrkesområden där eftergymnasial utbildning efterfrågas kan det ändå vara stor konkurrens. Exempel på sådana yrken är Informatörer, kommunikatörer och PR specialister men även Personal och HR- specialister. Eftersom utbildningarna är populära och det är fler som utbildar sig är det också mer konkurrens om lediga platser.

Här finns jobben

Yrken och yrkesgrupper med stor brist på arbetskraft i Kalmar län fram till och med våren 2019

Fordonförare

Fordonsreparatörer

IT-specialister

Kockar

Läkare

Lärare

Slaktare och styckare

Specialistsjuksköterskor

Undersköterskor

Yrken inom bygg och anläggning

Visa mer...

Konkurrensen är generellt sett också högre inom yrken som inte ställer några krav på utbildning. Till yrken med mindre goda jobbmöjligheter hör bland annat vaktmästare, handpaketerare, telefonister och kontorsreceptionister.

Det goda läget på arbetsmarknaden gör att det tar längre tid att rekrytera. En del arbetsgivare, framför allt inom offentlig sektor, har börjat lätta på kraven på erfarenhet. Det öppnar möjligheter för fler att söka.

– Många arbetsgivare vill förstärka och ladda inför hösten, så det här är en bra tid att söka eller byta jobb. Eftersom många arbetsgivare har svårt att hitta den kompetens som de söker behöver de tänka om. Våga ta kontakt och berätta vad du kan bidra med, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg.

Tips från Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert:

Våga ta kontakt – många arbetsgivare vill förstärka inför hösten. Berätta vem du är, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobb hos just dem.

Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar, på sociala medier.

Är du osäker på vad du vill? Få inspiration om olika yrken och se var det är lätt att få jobb på www.arbetsformedlingen.se/yrkeskompassen

Om du ska söka jobb spontant: Fokusera främst på mindre arbetsgivare och vänd dig till chefen inom det område där du söker jobb.

Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.

Delta i Arbetsförmedlingens webbinarier.

Källa: Arbetsförmedlingen

Visa mer...

 

Läs mer: