Lars Engqvist: ”Den lokala demokratin är förlorad”

Kalmar län Artikeln publicerades
Lars Engqvist (S)
Foto: Marcus Palmgren
Lars Engqvist (S)

Lars Engqvist var chefredaktör för Östra Småland och började på tidningen 1978. Han har sedan dess bland annat varit på tidningen Arbetet samt Filminstitutet. Lars Engqvist ser nedläggningen som otroligt sorglig.

– Under de senaste åren har tidningen varit, och är fortfarande väldigt bra. Förklaringen till det här menar jag är bristen på genomtänkt mediepolitik. Den presspolitik som har skötts under årtiondena har inte tagit sikte på de nya utmaningarna och vi kommer få se fler nedläggningar. Man har inte kunnat hitta ett effektiv mediepolitik som kan ge stöd till den lokala journalistiken., säger Lars Engqvist.

Vad har Östra Småland betytt för dig personligen?

– Det har betytt väldigt mycket. Det var där jag hade mitt första jobb som chefredaktör. Jag har följt tidningen i stort sett dagligen sedan dess. Det är en förlust även för mig.

Och för Kalmarborna/Oskarshamnarna?

– Hela den lokala demokratin är förlorad. Debatten kommer bli ensidig och det blir en entidningsmarknad. Det blir svårt för invånarna att hitta rätt i den politiska debatten när Barometer blir ensam kvar, säger Lars Engqvist.

Har du något särskilt minne från din tid på tidningen?

– Mitt gladaste tidningsminne är när Östra Småland 1978 flyttade ut från stan till det nya tidningshuset (som inte finns längre) på Amerikavägen. Jag fick förmånen att bli chefredaktör strax innan flytten. Tidningen ökade i upplaga och det var en otrolig lyckosam period.